Things to do:

Contact met Irene:
info@irenevanderaart.nl
06-270 635 94
Irene bekijken:
agenda / nieuws
Irene lezen:
De Gelderlander
Irene beluisteren:
Diamonds

Column in De Gelderlander

Roltraplopen voor beginners

Ik zat om 6 uur in de auto met een pruik op. Met een hoofd vol wallen moest ik in opdracht van Prorail een half uurtje leuk doen. Ik kon me op dat tijdstip niet voorstellen dat ik ooit nog iets leuk zou vinden, laat staan doen.
Ik moest op station Amersfoort een bordje onthullen met rode voetstappen rechts en groene voetstappen links. Daarna zou ik een cursus roltraplopen geven:’rechts staan, links gaan’. En  een paar keer als hysterische reiziger via de linkerkant naar boven proberen te rennen.
Mijn opdrachtgever hoopte via mij op wat aandacht van de pers. Op het station bleek de voltallige Nederlandse pers aanwezig. Er renden journalisten op me af, elkaar wegduwend om me  een microfoontje op te spelden. Later op tv zag ik dat ik  een Surinaamse kont had van de zenders die in mijn broek gepropt zaten. Ook zat mijn pruik scheef door het getrek en geduw.
Ik ben nog bedreigd door een heel enge radiojournalist. Ik had mijn roltraptips en hysterisch-naar-boven-en beneden-rennen-act al een keer of 30 gedaan toen hij me vroeg of ik het nog een keer wilde doen. Ik zei dat we klaar waren. De bonoboaap keek me intimiderend aan en zei:’ik zou het nog maar een keer doen want ik ben straks live in de uitzending en dan wil je natuurlijk wel dat ik iets aardigs over je zeg…
Van alle kanten werden vragen aan me gesteld waar ik geen zinnig antwoord op wist. Moest u het nog niet doorhebben, ik ben namelijk geen roltrappschycholoog. Dat kon ik natuurlijk niet zeggen dus heb ik er het beste van gemaakt.
‘Wat doet een roltrappschycholoog?’
‘Ík help mensen hun innerlijke weerstand overwinnen tegen rechts houden door terug te gaan naar trauma’s in hun jeugd’
Op televisie zag ik nog maar eens hoe de pers je alles kan opleggen.
In het ene filmpje is de strekking: er was geen interesse voor het project. Je ziet shots van mij met alleen maar pers, twee quotes van reizigers die zeggen ‘ het kost alleen maar geld’ en klaar is het negatieve verhaal.
In een ander filmpje zie je mij de roltrap omhoog worstelen, in het voorbijgaand iemand knijpend, lachende mensen eromheen, twee quotes van reizigers die het project ‘een goed initiatief’noemen en hop, daar is de positieve versie.
Terug op de boerderij zag ik dat ik 26 gemiste oproepen had. De Rundfunk, Studio Brussel en het Parool. Ze blijven net zolang bellen tot je opneemt kennelijk.
De koeien keken even op toen ik aan kwam rijden en graasden weer rustig verder.

 

Terug naar archief