Things to do:

Contact met Irene:
info@irenevanderaart.nl
06-270 635 94
Irene bekijken:
agenda / nieuws
Irene lezen:
De Gelderlander
Irene beluisteren:
Diamonds

Column in De Gelderlander

WEIDEGANG

Boer kreeg deze week onverwacht controle op de weidegang. De koeien liepen buiten en de controleur kon aan de paden zien dat er intensief gelopen wordt door koeien. Weidemelkkoeien lopen ten minste 120 dagen per jaar minstens 6 uur per dag in de wei. Boeren die weiden ontvangen 1,5 cent meer per kilogram melk dan niet -weiders. Dit jaar zijn 314 melkveehouders, aangesloten zijn bij FrieslandCampina, overgegaan tot weidegang.
De coöperatie is zich bewust van het belang van een positief imago van de melkveehouderij. Burgers vinden koeien die op stal staan zielig en zien graag koeien in de wei.
Boer ziet zijn koeien graag buiten lopen: ze zien er tevreden uit en ze hebben minder klauwproblemen.
Het zou makkelijker zijn om de koeien op stal te houden. Als het gras rond de boerderij op is, moeten we koeien met de veekar naar percelen brengen die van huis afliggen. Maar voor Boer is het een gevoel: “Als ik ga fietsen wil ik ook koeien zien.
Voor burgers is het vaak eenvoudig: weidegang is duurzaam en goed voor dieren. Maar zo eenvoudig is het niet. Weidegang is beter voor het milieu én slechter. Het zorgt voor meer nitraatuitspoeling maar voor minder ammoniakemissie. Wat is beter?
Bij beweiding heb je minder kans op uier-en klauwontstekingen,maar alleen in de wei komt leverbot voor.
Door weersinvloeden varieert de samenstelling en kwaliteit van gras. Daar houden koeien niet van. Uit onderzoek blijkt dat koeien vaak kiezen voor gemak: liever voer in de stal dan gras van de wei.
 Koeien in de wei kunnen grazen, rusten en rondlopen maar er zijn koeien die liever binnen dan buiten zijn. Bovendien hebben ze een hekel aan hitte en veel regen.
 Dus wat is wijsheid?
Koeien die de keuze zelf kunnen maken, dat lijkt me het best.
.


.
 

Terug naar archief