Things to do:

Contact met Irene:
info@irenevanderaart.nl
06-270 635 94
Irene bekijken:
agenda / nieuws
Irene lezen:
De Gelderlander
Irene beluisteren:
Diamonds

Column in De Gelderlander

BLIEFT U EEN TAS KOFFIE?


Dinsdag speelde ik voor de vierde keer op de Boerindag van CRV, een grote speler op het gebied van rundveeverbetering, ook in België. De dames volgden workshops over inseminatie, vruchtbaarheid en gezondheid van koeien en werden verwend met lekker eten. Ik opende de dagen met mijn belevenissen met Boer en schoof aan als sidekick bij de boerinnentalkshow.
Deze Boerindag speelde zich af in België.  Ik vertelde dat Achterhoekers ter plekke tradities uitvinden als ze dorst hebben. De Vlaamse dames zaten me glazig aan te kijken. Ooievaars? Kraamschudden? Meibomen, Abrahams, dennetjes, roosjes vouwen, paasvuren, carbidschieten?
Mijn boerderijervaringen waren herkenbaarder. Een koe die de baarmoeder meeperst na een bevalling op míjn nuchtere maag: daar konden de dames smakelijk om lachen.
Mijn worsteling met het Achterhoekse dialect konden ze begrijpen, al zei ‘De deur is los’ en ‘Brommerskieken’ ze natuurlijk niets.
Ik heb in Antwerpen gestudeerd en kreeg daar voor het eerst te maken met taalmisverstanden.  Ik lag eens in bed met griep. Alles deed pijn. Een klasgenoot kwam me bezoeken.
Ik: “Ik heb pijn in mijn botten.”
Zij: “Heb je ze te klein gekocht?”
Ik: “Haha, ja, ik had grotere botten moeten kopen.”
Zij: “Heb je ze wel gepast?”
Ik: “Nee, stom, ik had ze beter eerst kunnen passen.”
Ik vond het een leuk maar absurd gesprek: ik zag mezelf al een kilo botten bestellen bij de slager. Het duurde even voor we erachter kwamen dat botten laarzen zijn in het Vlaams
Op de boerinmarkt verkocht ik mijn eerste boeken in België. 
Boerin: “Ik vond uw optreden heel plezant, blieft u ook een tas koffie?’’
Ik: “Ja graag.”
Ik antwoordde niet, zoals de eerste keer dat een Vlaming me dit vroeg:
“Er zijn ook kopjes, je hoeft je handtas toch niet te vullen met koffie?”

Terug naar archief