Irene van der Aart – Reacties

Recensies uit de krant

Uit Het Parool mei 2007 door Curt Simons

“Het leven is geen boek uit de Bouquet-reeks. Die mededeling doet Irene van der Aart in haar soloprogramma Groots & Meeslepend. De cabaretière vertelt daarin over haar verwoede pogingen om een groots en meeslepend leven leiden. Van der Aart weet vanaf het eerste moment van de voorstelling het publiek te boeien met haar grappige belevenissen. Ze vertelt over haar tijd op de kleuterschool, waar ze zich onbegrepen voelt door haar alleen in tikkertje geïnteresseerde leeftijdsgenoten. De kleine Van der Aart streeft grotere doelen na. Haar pogingen mislukken steeds, maar ze vindt wel iets anders.

Als tiener raakt ze verslaafd aan het lezen van de boekjes uit de Bouquetreeks. Van der Aart laat op hilarische wijze en met precies de goede mimiek zien dat de hoofdpersonen uit de romannetjes niet overeenkomen met de werkelijkheid. De droomwereld uit de verhalen maakt daarna plaats voor de realiteit als Van der Aart het publiek deelgenoot maakt van haar relatie met een boer uit de Achterhoek. Behalve de grote cultuurverschillen tussen het stel komt ook het leven in het oosten van het land uitgebreid aan bod. Op zoek naar rust komt Van der Aart er achter dat het juist erg lawaaiig is op de boerderij. Zo krijgt het publiek in beeld en geluid de confrontaties van de cabaretière met bronstige stieren en overspannen hanen voorgeschoteld.

Van der Aart is daarna op haar best als ze een groepsreis door Zuid-Afrika beschrijft. Ze zet op geweldige wijze de verschillende deelnemers aan de trip neer. Het ene moment is ze een schuchtere alleenstaande op zoek naar aandacht, om even later te veranderen in de steeds seksistische grappen makende macho van het reisgezelschap.

Van der Aart zingt in een nummer in de voorstelling dat ze bang is dat niemand haar leuk vindt. Die angst is absoluut ongegrond. In het Parool Theater werd gisteren niet voor niets constant gelachen.”

De Volkskrant, mei 2005

“Irene van der Aart is een aanstekelijk vertelster met veel publieksappeal”

Reacties op voorstellingen voor volwassenen

“Als derde kwam Irene van der Aart. Bij Irene ben ik bijna echt van mijn stoel gerold van het lachen. Ze heeft het namelijk over de mannen en vrouwen uit de bouquetreeks boekjes. Ze laat zien hoe deze personen er in het echte leven uit zouden zien. Haar gezicht is echt van elastiek dus bereid je maar voor!
Naomi, Antenne Rotterdam na een Comedy Explosion optreden.

“We kijken echt terug op een geslaagde dag! Iedereen was echt hartstikke enthousiast over jullie ImProActief optreden! Mensen vroegen aan mij hoe jullie heten dus als jullie weer een keer door het land touren zal ik jullie promoten! Dus namens alle “dienders” van Utrecht-West: Bedankt!! Het ga jullie goed en wellicht zien we elkaar weer eens bij een voorstelling of een andere gelegenheid!
Groet !”
Ellen de Ruiter,Jeugdcoordinator Politie Utrecht-West

“Ik wilde jullie heel hartelijk bedanken voor het geweldige ImProActief optreden dat jullie vrijdag voor ons hebben gedaan. Iedereen was enthousiast en lovend over jullie performance. Geweldig knap hoe jullie met zo weinig informatie al improviserend een organisatie in beeld kunnen brengen. We vonden het behalve hilarisch en komisch ook verrassend ontwapenend. Jullie optreden heeft volgens ons een positief effect gehad op de hele avond en dat was ook de bedoeling.Ik wens jullie heel veel succes met jullie verdere carrières, ik hoop jullie nog eens te kunnen zien spelen.”
Dr. E. Tanis, Regionale Huisartsenpost Zutphen

“Jullie improvisatiecabaret optreden ImProActief tijdens het ambtsjubileum van B. was erg geslaagd dinsdag. Ik vond het heel leuk. Jullie speelden goed in op dingen die werden gezegd. Ik vond het echt fantastisch hoe jullie om gingen met de informatie die jullie kregen. "bufferen", "kop", "medicatiebewaking". Het was duidelijk dat jullie geen idee hadden waar het overging, maar jullie wisten dat in zo'n vorm te gieten dat dat helemaal niet uitmaakte. Juist doordat jullie het in een totaal andere context plaatste werd het erg grappig en, raar genoeg, heel herkenbaar voor iedereen. Ook vond ik het knap dat jullie met relatief weinig informatie zo'n afwisselende show neerzetten. Improvisatie werkt echt! Het was puur vermaak, van begin tot eind. Van collega’s heb ik veel positieve reacties gehad, zoals: “Leuk!”, “Knap om alles te improviseren”,”Hadden ze het echt niet van te voren ingestudeerd?” en “Schot in de roos.” B. zelf en zijn vriendin hebben genoten en vonden het “heel treffend”. Bedankt voor het optreden en tot een volgende keer!”
Marjolijn Duisenberg, ziekenhuisapotheek Midden Brabant

“De reacties op de voorstelling ImProActief waren erg positief. Zowel van mijn CMT (Collegiaal Management Team) alsook van de medewerker van Unit Uitbetaling. Vooral de muzikale ode aan Jannie en het stukje met Lars waarin jullie zijn leven naspeelden. Men vond het hartstikke knap dat jullie zo goed kunnen improviseren. Wie weet zien we elkaar nog. Veel succes met ImProActief.”
Yan Timmermans, Belastingdienst, Unit Uitbetaling

“Het improvisatieoptreden van tijdens onze kwartaalbijeenkomst was verrassend, creatief en vol humor. De spelers weten op een originele manier herkenbare situaties voor het publiek te improviseren. De groep maakt ook goed gebruik van interactie met het publiek. ImProActief staat garant voor een verfrissende vorm van ontspanning! Een aanrader voor liefhebbers van cabaret!”
Karin Happée-Bongaards, Rabobank Westland

Reacties op voorstellingen voor de jeugd

“ZieZus heeft dit jaar verschillende voorstellingen gespeeld voor de bibliotheken in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. HIP HOP HISTORY was ontzettend grappig maar ook heel educatief.Ik heb er zelf ook ontzettend van genoten en van geleerd( Irene als De zonnekoning…..!!!) De voorstelling was van begin tot eind boeiend en humoristisch. Ik vind het slim dat de spelers de kinderen mee laten doen. Zo blijven ze goed bij het thema.Het gedeelte van Anne Frank is best confronterend maar erg goed. Al met al: boven verwachting en zeer de moeite waard!”
Gineke Fels, bibliotheek Dronten

“Het was heel grappig. Knap dat jullie het ter plekke kunnen verzinnen zonder te oefenen. Deze voorstellingen vond ik het leukst van alle voorstellingen die ik gezien heb omdat jullie alles aan de kinderen vragen.
Iris, groep 6

“De afsluitdag op OBS de Rietpluim was dit jaar een groot succes, mede dankzij de 3 ROEPUMA voorstellingen die jullie geïmproviseerd hebben. Avonturen waarin de interactie met de kinderen centraal stond. Ontzettend leuk gespeeld, speels en met verrassende wendingen, voor alle groepen op niveau en met heel veel humor en af en toe een belangrijke boodschap. Jullie stralen plezier uit in wat je doet en jullie enthousiasme werkt aanstekelijk.Onze kinderen en leerkrachten hebben van jullie genoten. Bedankt voor de geweldige ervaring.”
Mieke jansen, OBS de Rietpluim, Nuenen.

Things to do:

Contact met Irene:
info@irenevanderaart.nl
06-270 635 94
Irene bekijken:
agenda / nieuws
Irene lezen:
De Gelderlander
Irene beluisteren:
Diamonds

"Irene van der Aart is een aanstekelijk vertelster met veel publieksappeal."
De volkskrant, april 2005