Op de boerderij is de voedselcrisis het gesprek van de dag. In Noord-Afrika gaan mensen de straat op voor meer vrijheid. Maar belangrijker nog: voor betaalbaar voedsel. Het schijnt dat Boer van deze voedselcrisis gaat profiteren. De beleggingsspecialist Jim Rogers voorspelt dat er zoveel voedseltekort komt in de wereld dat de prijzen van voedsel hoog blijven. En dat boeren binnenkort allemaal in een Lamborghini rijden. De auto wel te verstaan.
Jarenlang hebben boeren goedkoop voedsel geproduceerd tegen een laag inkomen. Die tijd lijkt voorbij. De meeste consumenten in Nederland zijn vrijwillig niet bereid om veel geld uit te geven aan voedsel. Je hoort mensen zuchtend de winkel uitkomen met zakken vol eten omdat ‘alles zo duur is’. Zo kan het voelen (zeker als je geen geld hebt) maar het feit is dat we, tot nu toe, in Nederland maar zo’n 12% van ons inkomen aan voedsel besteden. De rest gaat op aan belangrijkere dingen. Voor ik Boer kende mocht ik graag een kiloknallertje kopen. Lekker goedkoop. Dat mag ik niet meer. Producenten het mes op de keel zetten.
De vraag is dus groter dan het aanbod. Dan worden dingen vanzelf duur. Wie gaat al dat voedsel produceren in de toekomst? Wereldwijd zijn er veel boeren gestopt. Failliet, veel schulden, weinig inkomen. In landen als India trekken mensen naar de stad voor een beter inkomen. Wie ziet het zitten om zeven dagen in de week in de zon op het land te werken voor niets? In Nederland is de leeftijd van de gemiddelde boer 55+. Veel daarvan hebben geen opvolger. Die kinderen willen liever een goedbetaalde kantoorbaan. En drie keer per jaar op vakantie. Ook zullen die kinderen zich een rampjaar als 2009 herinneren waarin hun ouders de melk moesten leveren voor 0,25 cent per liter. Veeboeren schijnen in dat jaar gewerkt te hebben voor twee cent per uur. Intussen stunten supermarkten met kiloknallers vlees. Hoe kun je een kilo vlees produceren voor 1 euro dertig? Er moet toch iemand zijn die daar niets aan verdient? Boeren inderdaad. En dan moeten ze voor dat geld ook goed zorgen voor dieren en het milieu. Dat gaat dus niet. Van boeren wordt ook verwacht dat ze een leuk plaatje vormen in het landschap. We willen knusse familiebedrijven zien waar de koeien buiten lopen. Ik las in het programma van een politieke partij dat alleen bedrijven mogen bestaan waar de boer zijn koeien bij naam kent. Zo’n bedrijfje heeft Boer. Sterker nog, hij kent hun troetelnamen en hij kan ze natekenen. Maar de realiteit is dat deze boerderij over tien jaar niet meer levensvatbaar is. Als Boer zijn bedrijf zou willen voortzetten moet hij nu onhaalbare investeringen doen.
Waarom zou je boer willen worden? Oh ja, door het voedseltekort. Het gaat vast weer een aantrekkelijk beroep worden. Hoe meer boeren er stoppen, hoe meer voedselschaarste er komt. Dan houden we vanzelf op met teveel eten. Waardoor wij westerlingen allemaal van ons overgewicht verlost zijn en nog ouder worden zodat er nog meer voedsel nodig is.
Boer vraagt zich af of hij alvast extra rijlessen zal nemen om in de Lamborghini te rijden.