Boer is niet blij. De melkprijs is gezakt naar 0,24 cent per liter en werkt zeven dagen in de week voor noppes. Nederlanders geven 10% van hun inkomen uit aan hun eerste levensbehoefte voedsel. Sinds de crisis is dat er niet meer op geworden. Leve de kiloknaller. Zijn favoriete hobby, de beurs, is ook al niet leuk meer. Wat moet een man zonder hobby? Het is zaak Boer geestelijk bij te staan. Vogels vrolijken hem op dus gaan we op zoek naar de koekoek. Van vogelaars begrijpen we dat het beestje zich veel laat horen in het Haaksbergerveen. Ik pas me aan en doe net of ik niet kan wachten om de koekoek te horen. Op een groepsreis in Costa Rica met Boer zat ik weken tussen de vogelliefhebbers. Ik deed mijn best om me in te leven in de vogelwereld vond ik zelf. Ik wees zelfs een keer een vogel aan:’Kijk een grote gele mus met stippen’. Een humorloze vogelaar antwoordde ijzig:’Dat is geen mus. Dat is de zeldzame piripoeristipvogel.’Sindsdien ben ik bang voor mensen die van vogels houden.
We zijn niet de enigen in het veen. Er loopt een Engels sprekende man in camouflage outfit en verrekijker met een gids(een levende). Af en toe tijgert hij over de grond om een vogel te bespieden. Ook is er een club dames met rode fleecejacks, praktisch haar, bergschoenen en geplastificeerde kaarten op zoek naar de koekoek.
Boer staat steeds stil op het wandelpad, steekt zijn vinger in de lucht en roept sssst! Na vijf minuten horen we de koekoek al. Links en rechts slaan ze aan en houden niet meer op met koekoeken. Zo dat was mooi, tijd om op een terras te gaan zitten. Boer wil nog meer koekoeken horen. Ik begin er genoeg van te krijgen eigenlijk.
Wie wil er op zoek naar iemand die duizend keer achter elkaar zijn eigen naam roept? Dat moest ik eens doen: IRENE! IRENE! IRENE!Dat pikt niemand.
Daarnaast is de koekoek een luie, nare vogel die wel kinderen wil maar er niet voor wil zorgen. Ze legt ze voor het gemak in het nest bij kleinere vogels. Laf ook nog. Nee, ze zal ze niet in het nest leggen bij een buizerd.
Oh, ja, ze schopt eerst de kinderen van die kleinere vogel nog uit het nest. Het zal me niets verbazen als ze er intimiderende teksten bij koekoekt:’Als jij mijn kinderen niet opvoedt, gooi ik al je eieren kapot.’
Op de boerderij haal ik de roze plastic koekoeksklok van de muur en stop hem in een doos. Een man mag dan een hobby hebben, ik heb mijn principes.