Telefoon : 06 - 27 06 35 94

JEUGDVOORSTELLINGEN

Voor jeugdvoorstellingen werkt Irene van der Aart samen met Hannah Borst in theatergroep ZieZus eigenzinnig theater.

Ziezus speelt naast een aantal vaste voorstellingen ook voorstellingen op maat, vaak met een educatief doel. Zo maken zij elk jaar een voorstelling met het thema van de kinderboekenweek. Ook presenteren zij elk jaar voorleeswedstrijden.

De voorstellingen duren tussen de 30 en 50 minuten en kunnen op school, in een culturele instelling of theater gespeeld worden.

Voor meer informatie over jeugdvoorstellingen, zie: www.ziezus.nl.

Voorstellingen

Voorstelling

Het aanbod van jeugdvoorstellingen in samenwerking met Ziezus

Op maat

Op maat

Wilt u liever een voorstelling op maat?

Ziezus

Voorleesfinale 2018

Voorleeswedstrijd Almere

Monstermanieren

Lezen is leuk

Klaasrap Ziezus

Ziezus

Kinderboekenweek

Voorleeswedstrijd Almere

HIP HOP HISTORY

Samen met theatergroep ZieZus maakte Irene de muzikale KostuumKomedie ‘Hip Hop History.’ Deze educatief-komische voorstelling over geschiedenis duurt 50 minuten en is geschikt voor kinderen van 7-12 jaar. Er wordt een reis door de tijd gemaakt langs Anne Frank, Lodewijk XIV, ridder Parcival, de Griekse godin Hera. Doordat deze voorstelling behalve educatief ook interactief, muzikaal en komisch is, worden de optredens altijd enthousiast ontvangen, zowel door leerkrachten als door leerlingen. Ook te boeken in de maand van de geschiedenis, elk jaar in oktober.

LEZEN IS LEUK

Lezen is Leuk is een muzikale theatervoorstelling waarin kinderen mogen meespelen meedenken en meezingen. De interactieve voorstelling komt tot stand samen met ideeën van kinderen uit de zaal. Zo wordt iedere Lezen is Leuk voorstelling een unieke première. Deze voorstelling past ook goed als pauzeact tijdens de jaarlijks gehouden voorleeswedstrijden. Lezen is Leuk zet het thema lezen in een positief daglicht. Zowel het naar de bibliotheek gaan als het leesproces (wat lees je? wat doet het met je? je komt in een andere wereld; lezen raakt je etc.) wordt op luchtige en creatieve wijze benaderd. Door spel en muziek, humor en entertainment krijgen kinderen een positief gevoel bij ‘lezen’, ‘boeken’ en bij de (school)bibliotheek.

POEPENDE PIRATEN

De interactieve kleuterkomedie POEPENDE PIRATEN gaat vrolijke Vera bij haar tante Henriëtte logeren. Het liefst zit Vera daar in haar zelf gemaakte boomhut, waar zij in haar fantasie de prachtigste avonturen beleeft. Zo speelt ze graag dat ze een piraat is die de baas is van alle zeeën, en de baas van de grote mensen. Het liefst zou Vera willen dat haar tante eens mee zou spelen. Maar tante Henriëtte heeft daar nooit tijd voor. Zij is netjes en huiselijk en altijd druk met schoonmaken. Tante heeft zelfs een keer gezegd:”Gek doen, dat is maar voor kinderen.”Deze maand loopt het wel erg uit de hand. Er gaat van alles mis en Vera en tante Henriëtte krijgen zelfs echt ruzie, welke alleen met behulp van de kinderen kan worden opgelost. Eind goed al goed, maar pas op voor te veel pindakaas, tovertrucs, gele brommers, limonade en… POEP!

SINTERKLAASVOORSTELLING ‘PIET OP PAD’

In samenwerking met ZieZus eigenzinnig theater, speelt Irene in de Sinterklaastijd de voorstelling ‘Piet op Pad.’  Piet moet een belangrijk pakje afleveren in de schoen van Nina. Niet zomaar een pakje. Het cadeau dat Nina al zo lang wil hebben. Sinterklaas geeft een belangrijke raad: “Raak het onderweg niet kwijt!”. Alleen de weg is lang en het is donker buiten. En Piet moet lang lopen. En klimmen. En de weg zoeken. Piet wordt afgeleid. En.. waar is het pakje nou? Oh oh… Piet is het pakje kwijt. Wie helpt met zoeken? Lukt het Piet om op tijd het pakje in Nina’s schoen te stoppen? Loopt het goed af? De kinderen bepalen samen met de spelers waar de voorstelling heen gaat. Om welk cadeau gaat het? Waar gaat Piet zoeken? Wie komt hij tegen? Hoe het ook afloopt: het wordt een spannende, muzikale, interactieve en humoristische voorstelling.

KERSTVOORSTELLING

In de donkere, koude dagen voor Kerst speelt ZieZus warme Kerstvoorstellingen voor de jeugd. Ieder kind heeft zijn eigen gedachten over Kerst. De een denkt aan cadeautjes, een ander aan familiespelletjes, de kerstboom, het eten of vrede op aarde. ZieZus speelt haar eigen Kerstverhaal met hulp van de kinderen. Hun gedachten, wensen en ideeën zijn de inspiratiebron voor de spelers. Wat eet jij het liefst met Kerst? Wie wil er een sprekende kerstboom spelen? Willen de kinderen een lied horen over oma die geen kalkoen lust? Of over een Kerstboom die in een nacht al zijn naalden verliest? Misschien moet er wel een hele Kerststal komen. In dat geval zullen de kinderen zeker moeten meespelen want zoveel dieren hebben we niet bij ons.

JEUGDVOORSTELLINGEN OP MAAT

Ziezus speelt naast een aantal vaste voorstellingen ook voorstellingen op maat. Elk jaar in oktober is het kinderboekenweek. Met elk jaar een speciaal thema. Omdat sommige voorstellingen zo leuk waren, worden ze nog steeds geboekt na de kinderboekenweek: en blijft ZieZus deze gewoon doorspelen. Waarom niet. Ook presenteren zij elk jaar de voorleeswedstrijden met een op maat gemaakte voorstelling.

Hieronder een selectie van de voorstellingen op maat. Voor meer informatie: www.ziezus.nl.

VOORLEESWEDSTRIJDEN

Irene is met theatergroep ZieZus al jaren betrokken bij regionale en provinciale voorleeswedstrijden in het land. Ze verzorgen de presentatie en een interactieve act in de tijd die de jury nodig heeft om een voorleeskampioen te kiezen. Aan de Nationale Voorleeswedstrijd kunnen leerlingen meedoen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Er zijn voorronden op school, in de regio, de provincie en uiteindelijk is er een grote feestelijke landelijke finale. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk. Sinds een aantal jaren wordt er ook een landelijke wedstrijd gepresenteerd voor brugklassers onder de naam: Read2Me! Dit om lezen onder jongeren in het voortgezet onderwijs te stimuleren. Elk jaar stijgt het aantal deelnemende scholen enorm. Dus daar werkt ZieZus uiteraard ook aan mee.

OPA GEZOCHT

thema: OPA'S en opa's

Oma Gerda was 50 jaar gelukkig getrouwd met opa Piet. Ze beleefden de mooiste avonturen samen.Tot opa Piet plotseling overleed. Weg kameraad, weg grote liefde. Oma Gerda vindt er niets meer aan zonder opa Piet. Met wie kan ze nu bordspelletjes spelen? Wie lacht er om haar gekke grapjes? Wie danst er met haar door de kamer? Het is stil in huis en oma Gerda wordt steeds treuriger. Oma Gerda’s familie ziet dat het niet goed met haar gaat. Ze bedenken een plan om voor oma Gerda een nieuwe opa te zoeken. Maar waar vind je een leuke, knappe, grappige opa die zwierig door de kamer danst?

HALLO WERELD

thema: reizen, avontuur

Daan vindt bij haar opa en oma een vreemd voorwerp op zolder. Het is een wereldbol, helemaal onder het stof. De wereldbol is van opa. Opa heeft over de hele wereld gereisd toen hij kapitein was op een groot schip. Daan wil alles weten over de spannende avonturen die opa heeft beleefd. Waar is opa geweest? In welke landen? Waar ontmoette hij oma? Opa weet het zelf niet meer zo goed… De kinderen uit de zaal helpen opa zijn geheugen op te frissen. Help je mee?

1,2,3, SURPRISE!

thema: feest

Opa Piet is de oudste man van het dorp. Maar dat zie je niet aan hem. Hij is nog reuze fit en vertelt mooie verhalen over vroeger. Deze week wordt opa 100 jaar. Zijn kleindochter Nina heeft met haar familie een surpriseparty georganiseerd. Om 12 uur precies zit iedereen verstopt. Opa kan elk moment binnenkomen. Nina telt af: 1….2….3…. SURPRISE! De verrassing is groot. Maar niet voor opa. Want opa is weg. Net als zijn koffer. Nina gaat samen met de kinderen op zoek naar opa.

TAARTJES ETEN IS OOK BEWEGEN

thema: bewegen, gezondheid, voeding

Nina komt graag bij haar oma Gerda op bezoek. Oma is lief en grappig. Ze bakken samen koekjes en doen spelletjes. Soms is oma een beetje eenzaam. Ze mist opa die lang geleden is overleden. Omdat Nina niet elke dag spelletjes kan komen spelen, leert ze oma hoe ze spelletjes kan spelen op de computer en een telefoon. Eerst vindt oma er niets aan, maar al snel krijgt ze de smaak te pakken. Al snel zit oma Gerda hele dagen te surfen op internet en te appen met haar nieuwe mobiel. Oma lijkt wel verslaafd! Ze komt steeds minder buiten. Zelfs als Nina op bezoek komt zit oma nog achter de computer te schaken met een jeugdvriendin in Australië. Ondertussen stopt ze het ene na het andere gebakje in haar mond. Ze wordt steeds dikker. Als Nina daar iets van zegt grapt oma steevast: “Taartjes eten is ook bewegen. Kijk, ik breng de lepel heen en weer naar mijn mond.” Nina maakt zich zorgen. Oma moet meer naar buiten en bewegen vindt ze. Ze bedenkt, samen met de kinderen in het publiek een plan om oma naar buiten en aan het bewegen te krijgen. Al snel belandt oma in een avontuur waardoor ze veel meer beweging krijgt dan Nina ooit had kunnen dromen….

MONSTERMANIEREN & GRIEZELGEWOONTES

thema: Gruwelijk eng

Madeleine is een monster. En als monster moet je stoer, eng en gevaarlijk zijn. Maar Madeleine voelt zich geen monster. Ze is er zelfs niet eens mee bezig, met monster zijn. Ze speelt liever blokfluit, leest een romantisch boek of maakt een uitdagende puzzel. Haar maffe monsterfamilie besluit dat het tijd is dat Madeleine zich als een écht monster gaat gedragen: leer monstermanieren en griezelgewoontes of vertrek maar. Voor altijd. Madeleine gaat op zoek naar haar innerlijke monster. Maar heeft ze die wel? Hoe leer je een monster te zijn? Wat is nou echt griezelig? Hoe word je iemand die je niet bent? En wil je dat wel? Madeleine kan het niet alleen. Ze heeft hulp nodig van de kinderen uit het publiek.

REACTIES OP VOORSTELLINGEN

Wat hebben we genoten van jullie voorstelling Hip Hop History. Leuk, leerzaam, humor en af en toe met een serieuze ondertoon. Hera was briljant! Anne Frank heel treffend en het was aangrijpend omdat Kim al wist hoe het af zou lopen….. Lodewijk de 14e, hilarisch, en wat een viezerik! En Kim heeft haar missie met verve volbracht, Juf Jetteke is weer thuis! Kortom, het was fantastisch. Hartelijke groeten en tot een volgende keer, Jeugdcommissie Stichting Vrienden Kasteel Dussen

Wij, zowel de leerlingen als zeker ook de leerkrachten van basisschool de Sporckt hebben onwijs genoten van de voorstelling Hip Hop History! Van begin tot eind goed verzorgd:Het contact met de mensen van ZieZus is erg prettig verlopen. Ze waren op tijd, stellen weinig eisen mbt de organisatie en ruimte en waren er nog vragen, dan kon je gewoon bellen, geen probleem. Hun eigen enthousiasme werkte zeer aanstekelijk voor zowel de kinderen als ons, je kon zien dat ze duidelijk plezier hadden in wat ze deden! Er was voldoende interactie met de leerlingen, ook de leerkrachten werden erbij betrokken wat de kinderen natuurlijk prachtig vonden! Ook het niveau was prima aangepast aan de leeftijd van de kinderen (in dit geval groep 7 en 8). In een humoristisch jasje gegoten, zonder dat het maar 1 moment saai was, hebben de kinderen een boel geschiedenisfeiten voorgeschoteld gekregen. Ook de aankleding was over gedacht: Passende kostuums en een mooi groot boek op de achtergrond waar alles nog eens in te lezen was tijdens de voorstelling. Zeker voor herhaling vatbaar! Sandy Nieuwenhuys basisschool het Sporckt te Tilburg

ZieZus heeft het afgelopen jaar verschillende voorstellingen gespeeld voor de bibliotheken van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Hip Hop History was ontzettend grappig maar ook nog heel educatief (kinderen krijgen een beeld van enkele historische feiten). Prima voor de bovenbouw basisonderwijs. Ik heb er zelf ook ontzettend van genoten en van geleerd. (Die Zonnekoning……..!!). De voorstelling was van begin tot eind boeiend en humoristisch. Ik vind het slim dat de spelers de kinderen mee laten doen. Zo blijven ze goed bij het thema. Ik vond het leuk dat de kinderen uit het publiek zich konden identificeren met de hoofdpersoon Kim. Een meisje van deze tijd. Dus herkenbaar voor ze. Het gedeelte van Anne Frank is best confronterend maar erg goed. Al met al: boven verwachting en zeer de moeite waard! Gineke Fels, Openbare Bibliotheek Dronten

De leerlingen hebben genoten van jullie voorstelling Hip Hop History . Precies op maat voor onze kinderen. Onze complimenten. Nogmaals dank ZieZus, voor jullie super-voorstelling! Met vriendelijke groet, Hans Wouters & Annie Voskens Basisschool Christoffel in Tilburg

De voorstelling Poepende Piraten van ZieZus is een verhaal dat heel dicht bij de belevingswereld van jonge kinderen ligt. De voorstelling is interactief, de kinderen worden betrokken bij het verhaal. Ze mogen Vera en haar tante verschillende keren helpen met het bedenken van oplossingen. Een aantal kinderen mogen zelfs even in het verhaal meespelen! In het verhaal leren de kinderen ook een eenvoudig swingend lied met een bijbehorend dansje. Dit alles maakt dat onze kinderen volop genoten hebben van de voorstelling en nog dagen erna vol waren van het verhaal en het lied! Het is leuk dat wij ook de tekst en de muziek van het lied hebben gekregen. Zo kunnen wij het in de klas nog eens oefenen. Esther van Duin, leerkracht groep 1/2 van de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam

Zoek je een spetterende voorstelling voor je kerst/eindejaarsviering op school, ben je bij Ziezus aan het juiste adres! Wij zochten een kersvoorstelling die bij onze school paste en dat is meer dan gelukt! Wij wilden humor, improvisatie en zeker geen saai en voorstelbaar stuk. Dit hebben we zeker gevonden bij ZieZus! De kinderen waren van begin tot eind geboeid en werden in grote mate betrokken bij de totstandkoming van het verhaal. Sterker: zij bepaalden het verhaal! Prachtig om te zien dat alle kinderen, jong en oud, genoten van de voorstelling. Ook de aanwezige leerkrachten en ouders werden meegesleept in de voorstelling en werden soms streng aangekeken door de kinderen omdat ze te hard lachten….Aanrader dus!! Esther Gardenier, OBS de Brandaris

Ik vond het ook echt een ontzettend leuke voorstelling! Veel leuke, vermakelijke en ontroerende momenten. Ik vind het knap hoe jullie het ter plekke allemaal zo weten neer te zetten. Ontzettend leuk ook dat juist Mi Fung (de oliebollen verkoopster) en Irma op het podium kwamen en zo’n uitgebreide rol kregen. Irma is een natuurtalent als het op acteren aan komt, fantastisch om te zien hoe zij direct en zonder enige gene in haar rol duikt. Maar uiteraard waren de andere rollen ook goed bedacht en vooral goed uitgevoerd! Kortom, niets dan lof 🙂 De mensen die ik heb gesproken waren ook enthousiast. “Een leuk stuk en mooi om te zien hoe jullie het zo toegankelijk weten te maken voor deze doelgroep””leuk om mee te doen *giechel giechel*” (Mi Fung) “ik had wel meer willen doen” (het potlood) En zo nog wat meer enthousiaste opmerkingen van de ondervraagden en spontane reacties. Dus absoluut weer voor herhaling vatbaar, ook van onze kant!!

Hoi dames, Ik vond de kerstvoorstelling super leuk!!!Heb zo moeten lachen om de kalkoen die nog bij de Aldi is…. Ik wil jou bedanken voor het contact en hopelijk tot ziens. Debbie van Kammen

Al enkele jaren verzorgen Irene en Hannah de presentatie tijdens de provinciale finales van de Nationale Voorleeswedstrijd in Noord- en Zuid-Holland. Professioneel en op een humoristisch wijze weten de dames deze spannende wedstrijd van A tot Z te presenteren. Tijdens het juryberaad improviseren zij een entr’act samen de kinderen. Input zijn zinnen uit de voorgelezen boeken en uitspraken van de voorlezers. De voorstelling is interactief, de kleine spelers en het publiek denken mee. Dit zorgt voor veel hilariteit! De spanning voor de uitslag is op dat moment even verdwenen. Gertruud Beemster en Cynthia Overbeek, ProBiblioHallo

Irene, Hartelijk dank voor de geweldig leuke ochtend in Dronten. Het was voor mij de eerste keer maar ik heb genoten van de kinderen en van jou. Ik vond het erg leuk en hoop het volgend jaar weer te doen en jou dan weer te zien. Succes met alles wat je doet.Met vriendelijke groet, Gerrita de Jager Medewerker Informatie en Advies

ZieZus bij Voorleeswedstrijden FlevoMeer Bibliotheek. Bij de Voorleeswedstrijden voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs was ZieZus te gast voor de presentatie en de voorstelling. Met een persoonlijke introductie werden de zenuwachtige voorlezers op hun gemak gesteld en aangemoedigd. Het improvisatietheater ‘Lezen is Leuk’ was ook echt leuk! Kinderen deden spontaan mee en zo kwam een verhaal tot leven.FlevoMeer Bibliotheek kijkt terug op zeer geslaagde Voorleeswedstrijden. Met dank aan Irene van der Aart en Hannah Borst! Gineke Fels Flevomeer Bibliotheek

Hoi Irene, Ik vond jullie voorstellingen [KBW 2016 Opa Gezocht] zelf erg geslaagd. En aan de reacties van de kinderen en collega’s te merken ook. De kinderen hebben ervan genoten en vonden het erg leuk dat ze ook zelf mee mochten doen! Erg leuke interactieve voorstelling. Zo zouden ze allemaal moeten zijn. Ik vond het een leuke en interactieve voorstelling voor de kinderen. De kinderen uit mijn klas waren erg enthousiast. Dus steek deze complimenten maar in jullie zak!Wellicht tot een volgende keer! Juul Noppers, KBS Nicolaasschool

Op 13 oktober heeft ZieZus Hallo Wereld gespeeld in het Kasteel Dussen. Zoals we van hun gewend zijn, was ook dit weer een voorstelling met veel humor, waarin voor de kinderen ook weer veel te leren viel.Het improvisatietalent van Hannah en Irene is in een woord geweldig te noemen.Ruim 300 schoolkinderen uit het Land van Heusden en Altena hebben de voorstelling gezien en de reacties waren alom positief Dames, bedankt en graag tot een volgende keer! Tessa Terlaak Stichting Kasteel Dussen

“Het was heel grappig. Knap dat jullie het ter plekke kunnen verzinnen zonder te oefenen. Deze voorstellingen vond ik het leukst van alle voorstellingen die ik gezien heb omdat jullie alles aan de kinderen vragen. Iris, groep 6

“De afsluitdag op OBS de Rietpluim was dit jaar een groot succes, mede dankzij de 3 voorstellingen die jullie geïmproviseerd hebben. Avonturen waarin de interactie met de kinderen centraal stond. Ontzettend leuk gespeeld, speels en met verrassende wendingen, voor alle groepen op niveau en met heel veel humor en af en toe een belangrijke boodschap. Jullie stralen plezier uit in wat je doet en jullie enthousiasme werkt aanstekelijk.Onze kinderen en leerkrachten hebben van jullie genoten. Bedankt voor de geweldige ervaring.” Mieke jansen, OBS de Rietpluim, Nuenen.

We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen van leerkrachten en kinderen. Heel erg leuk! Wat mij opviel wat dat zowel de kleuters als de oudste kinderen geboeid zaten te kijken, daar hebben jullie goed op afgestemd door de pakkende muziek sloot het op alle niveaus goed aan. Daarbij komt dat jullie ook echt contact hadden met de kinderen en niet ‘over ze heen’ speelden. De kinderen die mee mochten doen straalden van trots en ook de anderen voelden zich daardoor erg betrokken. Al met al dus ontzettend positief ontvangen, dankjewel, groetjes en wellicht tot volgend jaar! Bo van Heringen SBO Lichtenbeek Arnhem

De leerkrachten waren laaiend enthousiast over jullie voorstelling! De complimenten bleven binnenstromen: over jullie goede pedagogische aanpak, het inspelen op wat de kinderen aandragen, jullie creativiteit en muzikaliteit, etc., etc. 😊 Volgend jaar weer zeiden ze .. dus dat komt wel goed. Trouwens ook hele enthousiaste reacties van de kinderen. Ze klonken heel inlevend toen ze erover vertelden. Zo fijn dat kinderen mee mogen spelen. Ook heel grappig om te horen dat sommige kinderen een ‘huis’ of een ‘stofzuiger’ speelden. Juul Noppers Nicolaasschool Rotterdam

De hele school heeft ontzettend genoten van de voorstelling!!! Geweldig!!!! Wat een talent zit er bij de kinderen en Jelke en Irene speelden er zo leuk op in!! De kinderen, het team en ik hebben heerlijk gelachen en gegriezeld. Esther Rooks Dorpsschool Rozendaal