Ik heb het meest merkwaardige jaar van mijn leven achter de rug. Vorig jaar oktober had ik nooit durven bedenken dat ik een autobiografisch boek zou schrijven over mijn leven met Boer. Mijn ex-cabaretpartner, de schrijfster Paulien Cornelisse zei dat ik mijn columns moest opsturen naar een uitgeverij. Die zagen er een boek in en nu ligt ‘De Boer op’ in de winkels. In juni fantaseerde ik in deze krant stiekem over Matthijs van Nieuwkerk. Over wat een leuk gesprek we zouden voeren over mijn boek aan tafel bij DWDD. Het kenmerk van een fantasie is dat het geen realiteit is. Ik stond een paar weken geleden heel raar te kijken toen ik écht werd gebeld door de redactie. Ze vonden mijn boek leuk en Boer nog veel leuker. Ze hadden ons gezien bij Omroep Gelderland in een programma over dialect. Boer moest samen met mij aan tafel. En wel vanavond. Ik was op dat moment in Amsterdam en Boer in de Achterhoek. In blinde paniek zegde ik al mijn afspraken af en rende naar een kapper om mijn grijze uitgroei te laten verven. Ik gilde door de telefoon dat Boer mijn, voor televisie geschikte, hertenjurk mee moest nemen: ‘In een kledingzak, niet proppen dus!’ Aan de andere kant van het land rende Boer naar de kapper, kocht voor de zekerheid drie nieuwe bloezen en een kledingzak, regelde een melker en vergat goed door te ademen. Ik nam met de uitgeverij en de redactie het komende gesprek door.
Om drie uur belde DWDD af. Iets met de Amerikaanse debatten. Inmiddels heeft het programma Boer en mij drie keer uitgenodigd om ’s avonds aan tafel te zitten als gast en net zo vaak afgebeld. Wat waren we naïef toen. Terwijl Boer nota bene in september naar een voorstelling van Freek de Jonge is geweest waar het afzeggedrag van DWDD uitgebreid ter sprake kwam. Ik heb het opgezocht op you tube. Freek speelt een scène waarin hij voor de tiende keer wordt afgezegd door DWDD. Na de elfde keer sist zijn vrouw Hella op de achtergrond: ‘Je doet het niet meer hoor Freek, je gaat niet meer. Je zegt nee!’ Freek zegt inderdaad in de telefoon:’ Ik kom niet meer, ik ben klaar met jullie.’ Dan is Freek stil, de redactrice praat tegen hem aan de andere kant van de lijn. Freek zegt: ‘Ok, ik kom er nu aan.’ Als DWDD belt, dan ga je.
De wereld draait natuurlijk ook door zonder DWDD en er gebeuren nog meer dingen die mijn fantasie te boven gaan. Er zijn meer programma’s en bladen die Boer en mij samen willen spreken. We fantaseren dat Boer zijn boerderij moet opgeven om met mij op tournee te gaan. De titel van de tournee wordt: Boer on toer. Een talkshow en theaterprogramma in één. Boer doet plattelandsonderwerpen en ik de stadse items. We rijden in een vrachtwagen met onze hoofden erop door het land. We ontwerpen ook een eigen kledinglijn en muismatten. Wij nodigen gasten uit die we nooit afzeggen. Het zal dit keer bij fantasie blijven want zonder boerderij geen Boer. Zonder Boer geen onderwerp en dus geen boek. Ik vrees dat het beter is dat hij juist extra lang doorboert.