Boer loopt fluitend op het erf. De weilanden liggen er bij als biljartlakens en de koeien mogen er sinds vandaag op lopen. Een maand eerder dan vorig jaar. Toen was Boer in maart nog volop sneeuw en ijs aan het hakken. Verkouden, rillerig en met pijnlijke botten vertrok hij ’s ochtends naar de stal. Nu loopt hij al weken vrolijk rond zonder thermo-ondergoed.
De koeien geven zoveel melk dat het bijna uit de tank spuit. De melkprijs is hoog en schommelt al een jaar rond de 0,43 cent per liter melk. Op het dieptepunt, in rampjaar 2009 kreeg Boer 0,29 cent voor een liter. Boeren leveren in Nederland tussen de driehonderdduizend en zeshonderduizend liter melk per jaar. Rekent u zelf de verschillen in omzet in een jaar uit en u begrijpt dat Boer drie blokjesblousen tegelijk kocht vorige week.

Geografische omstandigheden bepalen voor een groot deel de melkprijs. Mondiaal hangt alles van elkaar af. Begin vorig jaar was het in Nieuw Zeeland veel te droog, er was weinig gras dus kwam er krapte op de zuivelmarkt. Maar voor je het weet mislukt de graanoogst in Amerika en wordt het krachtvoer voor boeren onbetaalbaar en is het uit met de financiële pret. Of slaan boeren door en melken ze een nieuwe melkplas bij elkaar en zakt de prijs naar een nieuw dieptepunt.

Maar vooralsnog melken boeren met de huidige melkprijs met alle liefde hun tank vol. Het aanbod van zuivel is enorm op de markt, Daar tegenover staat dat de vraag hoog is.
De chinezen willen onze Europese melkpoeder hebben. Ze vertrouwen zichzelf niet meer na het melkpoederschandaal. Baby’s gingen dood en tienduizenden werden ziek omdat er giftige melamine in de Chinese melkpoeder bleek te zitten De Chinese overheid houdt niet van dit soort grapjes: drie mensen kregen de doodstraf voor hun aandeel in het schandaal en drie kregen als vonnis levenslang.
Maar: de een zijn dood is de ander zijn brood en zo sloten de Chinezen onlangs voor miljoenen euro’s aan contracten met Boers melkfabriek. De Chinezen willen zuivel en van Nederlandse boeren leren hoe je goede zuivelproducten moet maken. Lachend staat de directeur van de melkfabriek op de foto met zijn Chinese beste vrienden.

“Jeroen wil opeens míjn beste vriend zijn,’’ zei Boer laatst terwijl hij zwaaide met DE blauwe enveloppe. Hij bleek onze minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem te bedoelen.
Dus is het tijd om geld uit te geven. Naast de blokjesblousen heeft Boer voor 2014 een grote asbestsanering gepland die wettelijk voor 2024 gedaan moet zijn. De stal heeft een nieuw interieur met mooie boxen en blinkende hekken. De koeien hebben er afkalfhok bij en ze staan zich te schurken tegen een nieuwe borstel die heerlijk rondddraait. Een grasschudder kon er ook nog af dit jaar.
Om het goede jaar te vieren, reed Boer deze week voor de derde keer naar de Eltenberg om verse asperges te halen: “Ze kostten maar 14 euro.’’

Net als ik denk dat Boer in een manische fase is beland, gooit hij een vakblad in mijn richting: “Geniet nog maar even van het witte goud, volgend jaar krijg je weer gewoon wortels.