Het is net klein-Tanzania achter de boerderij. Naast de koeien telde ik laatst hazen, konijnen, reeën, fazanten, zwaluwen, een stekelvarken, een buizerd en tientallen kraaien. Het is beregezellig op het erf maar het is net als met mensen: het ene dier ligt je beter dan het andere.
Jaren geleden hing een vogelvereniging een kast op ons erf om kerkuilen in te laten broeden. Twee seizoenen zaten er uilen in. Prachtige dieren die ook nog eens muizen vangen voor Boer. In maart zagen we uilenballen liggen en hadden goede hoop dat er uilen zaten te broeden. In april kwam de uilenman langs om ze te ringen. De kast bleek helaas gekraakt door duiven. Uilen halen er geen geschillencommissie bij; ze hebben hun huis gewoon afgestaan aan een stelletje nozems.
Boer heeft een zwak voor zwaluwen. Het zijn goede weervoorspellers; als ze laag vliegen is het weer onstabiel en kan er regen komen. Altijd handig om te weten. Boer vergelijkt zwaluwen met F-16’s omdat het topvliegers zijn. Al vliegend vangen ze insecten, ook al zo’n mooie eigenschap volgens Boer. Kortom, kom niet aan de zwaluw. Boer haalde het glas uit een raampje van de deel, zodat de zwaluwen binnen een nest konden bouwen. Intussen zit míjn favoriete dier, knuffelkat Snap, hele dagen likkebaardend in het raampje, met een servet omgeknoopt, te wachten tot de zwaluwen langsvliegen.
Vorig jaar woonden er ook zwaluwen op de deel. Op een kwade dag hoorden we een klap, gepiep en gefladder. Mijn snoezige kat was via een kast op het nest gesprongen. Als een duivel hing ze aan de rand. Overal lagen veertjes en dode zwaluwtjes. Boer was woedend. Hij is geen kattenmens en gedoogt mijn knuffelkat alleen maar in huis omdat ze muizen vangt. Deze brute moord maakte het er niet beter op.
In zijn werk wordt Boer flink gestalkt door konijnen, hazen, en kraaien; ze vreten graag zijn gewassen op. Toch stapt Boer netjes van zijn trekker om een nestje jonge haasjes opzij te leggen als hij grasmaait. Ze zien er schattig uit, dat hebben ze mee. Dat geluk hebben kraaien niet, dat ze schattig zijn. Ze zijn voornamelijk opdringerig. Kraaien zijn geen types die denken: ‘Kom, we later wat kersen hangen voor Boer en zijn vrouwtje.’’ Erger is dat ze de mais opeten. Op een van Boers percelen zag het laatst zwart van de kraaien. Ze trokken de maisplantjes met een ruk uit de grond op zoek naar zaadjes. ‘’Waar zijn de buizerds als je ze nodig hebt,’’ riep Boer vertwijfeld,‘’Het is tijd voor grof geschut. Dode kraaien aan een stok, dat zal ze leren!’’
Hoe kom je aan dode kraaien buiten het jachtseizoen vraagt u zich misschien af? Veel afgeschoten kraaien worden bewaard in diepvrieskisten, dat weet Boer. Als je in het broedseizoen een perceel ziet vol stokken met dode kraaien: ze zijn net ontdooid. Als wraak prikten de kraaien gaten in het plastic om de maiskuil met als gevolg schimmel in de mais. Boer moest veel weggooien. Helaas zat er bij controle toch boterzuur in de melk, wat hem een flinke geldboete opleverde. De kraaien kwamen nog net niet met de acceptgiro aanvliegen. Stand kraaien-Boer: 1-1.