Boer en ik waren in New York om mijn broer en zijn vrouw te bezoeken.
Ze organiseren fietstours door the Big Apple, en zo ook met ons. We trokken veel bekijks met onze oer-Hollandse fietsen. Vooral de bakfiets en mijn omafiets zijn vaak gefotografeerd. Dankzij broer vernamen we de laatste plaatselijke roddels. Onze koning en koningin met de prinsesjes waren onlangs voor een privébezoek in New York. Wat doe je dan als Hollander? Op de fiets. Om Nederlandse ondernemers in New York te steunen vroegen ze een offerte aan bij broerlief. Je wilt allemaal het koningshuis wel op jouw fiets laten rijden, dus had hij een laag bedrag geoffreerd: 750 dollar. In de hoop een leuke foto binnen te slepen. Als je bedenkt dat ze pas gestopt zijn met hun fietsenwinkel omdat de huur werd verhoogd naar 7500 dollar per maand, dan snap je dat het prijsniveau iets hoger ligt dan in Doetinchem. Voor die (bruto)prijs moest er iets met busjes op meerdere plaatsen geregeld worden. Afijn, de hofdame, de personal assistent, of wie het ook moge zijn, liet weten dat het koningspaar dit bedrag te hoog vond, Ze moesten op het geld letten. Op zich prijzenswaardig. De opdracht ging uiteindelijk naar een ander Nederlands fietsbedrijf dat de opdracht gratis heeft gedaan. Nederlandse ondernemers in NY kennen elkaar, dus mijn broer hoorde later dat ‘operatie koningshuis’ vier dagen werk heeft gekost en dat ze geen foto mochten maken van Willem, Max en de kindjes op hun fietsen. Zo leerden we ook dat Nederlanders die met hen willen fietsen omdat ze het zo gaaf vinden wat ze doen, altijd om korting vragen terwijl Amerikanen als ze iets leuk vinden je wat extra’s geven.
We fietsen langs twee projecten van de wereldberoemde tuinarchitect die in Hummelo woont Piet oudolf: the gardens of Remembrance en the High line, een park van 2,5 kilometer lang aangelegd op een spoorlijn die men wilde afbreken. Een fraai staaltje werk, waarin duidelijk de creativiteit van Piet te zien is.
Ik neem aan dat de New Yorkers Piet hier goed voor betaald hebben.