Ik maak elke dag een wandeling van minimaal een half uur. Ik ben heel dwangmatig in mijn drang naar daglicht en beweging: het is een dieet waar ik me aan houd. Niet dat ik er een hekel aan heb, maar het komt vaak niet uit, vanwege het weer, tijdgebrek of omdat ik moe ben en op de bank wil zitten. Dat doe ik niet: ik moet lopen van mezelf.

In de winter is het lastig om momenten te vinden. Als ik kindervoorstellingen moet spelen ver weg, vertrek ik om 5.30 in het donker, speel voorstellingen en rijd in het donker terug. Dus moet het wandelen gebeuren tussen de voorstellingen door. Na afloop vallen mijn collega; s en ik wegens slaapgebrek op de grond. Na twee minuten sta ik vol tegenzin op en zeg: “Ik ga lopen.’’

“Daar gaat de wandelclub weer,” hoor ik mijn collega’s zeggen.

Een alternatief is dat ik tijdens de terugreis, voor het donker is, mijn dagelijkse ommetje maak.

Mijn wandelschoenen staan altijd in de auto, ik ga overal van de snelweg af, zet mijn auto neer en loop een uurtje. In elk stadje, een ander padje.

In de buurt van de boerderij zijn routes waar ik word weggeblaft als ik langsloop. Sommige honden rennen minutenlang hysterisch blaffend mee. Wellicht staat de kleur van mijn jas ze niet aan of loop ik te langzaam?

Ik wil de natuur graag beleven zonder muziek in mijn oren, maar heb toch natuurgeluiden gedownload om het hondengeblaf te overstemmen.

Zou iemand een app kunnen ontwikkelen voor fanatieke honden? Die ervoor zorgt er dat een hond liedjes gaat zingen in plaats van blaffen als ik langsloop.

Ik wil de liedjes best zelf inzingen. Bijvoorbeeld op de melodie van Swiebertje: “Daar is de buurvrouw weer, daar is de buurvrouw weer, daar is de buurvrouw met haar wandelschoenen aan, hiephoi!

Dat zou fijn zijn. Vriendelijke geluiden tijdens de wandeling.