Sinds januari roept Boer: “Dit is een mooi karweitje voor als de kinderen komen.’’

‘’De kinderen’’ zijn VWO-leerlingen die maatschappelijke stage moeten lopen. Al een paar jaar helpen ze ons het leven op de rit te krijgen. Ze komen precies op het goede moment om de boerderij lenteklaar te maken.

Groot was Boers teleurstelling toen de school belde dat er dit jaar genoeg andere stageplaatsen beschikbaar waren.

Boer klaarde op toen hij hoorde dat er toch leerlingen konden komen: het verpleeghuis kon maar twee stagiaires gebruiken in plaats van vier.

Het schijnt dat er paniek losbarst in de klas als leerlingen horen dat ze naar een boer moeten: ze zijn doodsbang dat ze om 5 uur moeten beginnen.

In februari kwamen twee leerlingen kennis maken en een overeenkomst tekenen. Bibberend van angst hoorden ze Boers plannen aan. Ze knapten zienderogen op  toen Boer zei: “Om 9.30 beginnen is vroeg zat, melken doen we een keer ’s middags.” Ik snap het wel. Het enige dat mij in 5VWO gelukkig maakte was  het eerste uur vrij.

Afgelopen maandag was het zover: Als eerste moesten ze tepelvoeringen vernieuwen. Een lastig karweitje: tepelvoeringen van de tepelbekers lostrekken.(Geen zorgen, het gaat om de melkmachine.)

Ze keken niet vrolijk na deze lichamelijk arbeid.

Dag twee begon spectaculair: er moest een koe bevallen. Ik was er niet dus de kinderen sprongen bij : staart vasthouden, glijmiddel, emmer water en de krik aangeven. Uiteraard werd alles gefilmd: hier kun je mee aankomen op school. ’ s Middags kochten ze aarde, viooltjes en potten. De tuin ligt er weer piekfijn bij.

Op dag drie kreeg het tanklokaal een grote beurt. Tussen de bedrijven door

vertelde Boer dat ze goed hun best moeten doen op school zodat ze later niet zeven dagen per week hoeven te werken voor weinig geld. Ik denk dat de kinderen klaar zijn om de maatschappij te betreden dankzij Boer.