Vandaag is het hoefjesdag op de boerderij. Om 13 uur doen we de staldeuren open en springen de koeien naar buiten.

“Waarom mogen jullie koeien niet naar buiten?” is steevast de vraag nadat mensen op het nieuws hebben gezien dat andere koeien allang buiten zijn.

“Dat zijn publiciteitskoeien,” legt Boer uit.

De eerste weidegang van het jaar wordt elk jaar een groter evenement met springkussens en chips. Op de eerste officiële lentedag nodigt Friesland Campina een bekende Nederlander uit, (dit jaar Epke Zonderland) die de staldeuren opendoet. Filmploegen maken mooie plaatjes van dansende koeien. Dat ze uitglijden in de natte drekbende en het gras kapottrappen mag de pret niet drukken. Na het evenement moeten de koeien naar binnen omdat het te nat is. Maar dat maakt niet uit. Het gaat om het positieve imago van boeren die hun koeien laten weiden.

Boer is een groot voorstander van weidegang maar wacht het juiste moment af.

Hoefjesdag valt tamelijk vroeg dit jaar, vanwege het warme voorjaarsweer. Er wordt veel voorbereid voor koeien naar buiten kunnen. Boer maakt drinkbakken schoon, egaliseert de looppaden en maakt weilanden dicht met prikkeldraad. Intussen smijt hij met feiten. Over de vroege hoefjesdag in 1989 toen hij op 30 maart de staldeuren al opende. Over Tsjernobyl waar op 25 april 1986 een kernreactor ontplofte, waardoor de koeien pas op 9 mei naar buiten mochten omdat het gras radioactief kon zijn. Deze dingen weet Boer uit zijn hoofd. Als de melkprijs ooit weer extreem laag wordt, neem ik hem mee naar televisiequizzen. Hij weet exact wat voor weer het was op 3 juni 1976. Daar moet geld mee te verdienen zijn.

We kunnen ook een hoefjesdag organiseren met de pers erbij. De bekende Nederlander(dat ben ik dan)knipt een lint door, de koeien rennen voor de plaatjes en ons imago naar buiten en daarna signeer ik boeken en kunt u met Boer op de foto.