Telefoon : 06 - 27 06 35 94

Vorige week stond de Varsseveldse kermis op het menu. Boer wilde zaterdag een stevige bodem leggen, voor we op stap gingen. Hij haalde wat overgebleven andijviestamppot met blauwe kaas uit de kelder. Hij eet altijd restjes en dingen die over de datum zijn, want oma zei: ”Je moet zuinig zijn op voedsel.’’ Ik begin er niet aan, maar bij hem gaat het altijd goed.
Ik heb vaak bedorven dingen gegeten in mijn jeugd: mijn moeder verwerkte melk over de datum in griesmeel- en andere onduidelijke pappen. Haar excuus was: “Ik heb hongergeleden in de oorlog; ik kan niks weggooien! ’Mijn vader, die last had van dezelfde oorlog zei dan: “Ik heb genoeg bloembollen gegeten, ik wil alleen nog maar vers eten.”
Wij kinderen, een soort tweedegeneratieslachtoffers in deze, ontwikkelden een stevig wantrouwen jegens mijn moeder. We inspecteerden ons eten grondig met de neus en wilden eerst de verpakkingen zien. Die waren uiteraard altijd onvindbaar. Broer, zus en ik ruiken nog steeds aan eten en drinken voor we eraan beginnen.
Op het kermisterrein strompelde Boer lijkbleek op me af: “Ik heb overgegeven,’’ en vertrok voor een nieuwe braaksessie.
We waren net gearriveerd en hij had, voor zover ik wist, geen bier gedronken tijdens het ontbijt.
Het verhaal van de brakende Boer ging snel rond en de diagnose was eenvoudig te stellen: hondsdagen.
Ik had er nog nooit van gehoord maar de sterkste verhalen kwamen los: ‘Mijn oma had de vrieskist tijdens de hondsdagen heel even open en alles was bedorven!”
Gelukkig wist iemand dé oplossing: lauwe cola.
Na de cola, nog wat maagoprispeningen en meer cola was Boer genezen. Hij verscheen weer op het kermisterrein. Vrienden keken hem verbaasd aan: ”Je was toch aan het braken?’’
‘’Ik had hondsdagen maar ik heb me herpakt’ zei Boer en we konden verder met kermisvieren.

gelderlander

OP DE GREBBEBERG

Zaterdag reden we met een bus vol Achterhoekers naar de Grebbeberg, voor een rondleiding langs de plekken die een rol

lees verder
gelderlander

RATTENPLAAG

  Boer doet in mijn ogen vaak enge klusjes op de boerderij. Zo zit hij regelmatig klem tussen koeien en

lees verder
gelderlander

TREINRAMP

  Als Boer stopt met boeren, wil hij elke dag met de trein door Duitsland reizen. Van kopstations, zijn railmagazine

lees verder
gelderlander

GELUIDSTERREUR

  Ik was laatst op een feestje op een mooie locatie in goed gezelschap. Een jonge dj verzorgde de muziek

lees verder