Telefoon : 06 - 27 06 35 94

Een saunaliefhebber op zoek naar rust heeft het moeilijk; mensen hebben geld en tijd genoeg om sauna’s te bezoeken. Voor mensen zonder geld zijn de bonnensauna’s uitgevonden. Ik zoek zorgvuldig uit welke sauna er géén actie heeft. Na een dag in een overvolle sauna tussen de vriendinnengroepen kom ik overspannen thuis. De stiltebordjes werken niet: wij Nederlanders bepalen zelf wel of we stil zijn.

Ook is badpakkendag aan het oprukken; in Spa Zuiver in Amsterdam zijn het er al twee per week. Ik wil ook liever niet bloot, maar een sauna in met badkleding is heel akelig. Ik probeerde het een keer met mijn zus en pubernichtjes in een Amsterdamse sauna. Ik ging als puber nooit naar de sauna: veel te duur en te bloot. Maar als je ouders betalen en je mag je bikini aan: waarom niet?

Vanaf 18 uur werd de sauna gemengd. Ik zal nooit de paniek in de ogen van mijn nichtjes vergeten toen er een blote man in hun bubbelbad kwam zitten. Ze sprongen het bad uit. Op die leeftijd hebben ze alle pornosites gezien, maar een blote man in het echt: whaaah!
Tijdens de opgietingen werd er luidkeels gepraat. Na vier keer vragen om stilte gaf de saunameester het op.  Een groep Marokkaanse jongens werd verwijderd omdat ze met mobieltjes meisjes fotografeerden. Het werd een traumatische dag.

Afgelopen woensdag wilde ik naar de sauna maar het bleek badpakkendag. Ik waagde het er toch op: in de Achterhoek kon het nooit zo erg zijn als in Amsterdam. De opgieting was met keiharde “Muziek van nu.” “Gelukkig geen oudemensenmuziek,’’ hoorde ik een puberjongen tegen zijn moeder zeggen. Het was gelukkig niet heel druk en stiekem kon ik even bloot in het stoombad. Toch zou ik het dubbele willen neerleggen voor één dag in de week zonder muziek, met blote zwijgende alleengaanden, die alleen maar ademen.

gelderlander

FF LEKKER

    Ik lag bij de fysiotherapeut met een knoop in mijn lijf. Iets met filestress en opgetrokken schouders. Toen

lees verder
gelderlander

SURINAME

Dinsdag landde ons vliegtuig uit tropisch Suriname in de sneeuw op Schiphol. We wisten beschamend weinig van dit prachtige land

lees verder
gelderlander

Internationaal

    Op de boerindag van de Coöperatie Rundvee Verbetering in België, ontmoette ik vorig jaar boerin Ann. Ze vroeg

lees verder
gelderlander

Nat uiteinde

  Ik kan me niet herinneren dat boeren zoveel in het nieuws waren als dit jaar. De droogte komt voor

lees verder