Telefoon : 06 - 27 06 35 94

Een bericht op Facebook van een melkveehouder in de Achterhoek lokte onlangs veel reacties uit: het werd meer dan 18.000 keer gedeeld. De boerenfamilie ziet zich gedwongen te stoppen en de koeien weg te doen. Na jaren tobben is de kogel door de kerk. Het spek op de botten is op na meerdere financiële rampjaren. Een melkprijs van 26 cent per liter tegen een kostprijs van 34 cent, dat houdt niemand lang vol. Helaas komt dit wel vaker voor, maar dit stel zocht de publiciteit om eens goed uit te leggen hoe het gesteld is in boerenland. De familie kreeg enorm veel reacties, de meeste positief. De negatieve reacties kwamen, merkwaardig genoeg, uit boerenland zelf. Ik citeer een reactie van een akkerbouwster op Facebook: “Jullie melkveehouders zijn piepers. Wij hadden het ook slecht en we zijn altijd gewoon doorgegaan, zonder te klagen.” Tsja, volgens deze dame moet je kennelijk gewoon doorbeuken, tegen de klippen op.

De meeste boeren hangen de vuile was over hun financiële situatie niet graag buiten. Boer en ik horen verhalen over collega’s die grote schulden hebben bij loonwerkers. Mei is een dure maand vanwege het grasseizoen en vele rekeningen liggen nog, terwijl het mais hakselen voor september op de agenda staat. Loonwerkers blijven het werk wel doen, omdat ze snappen dat de maïs van het land moet. Mengvoerproducenten nemen in de varkenssector steeds vaker de rol van de banken over door boeren uitstel van betaling te verlenen. Die hebben er ook geen baat bij, als boeren failliet gaan. Geen enkele veehouder heeft het goed; de een heeft het slechter dan de ander. Dat heeft grotendeels met de financiering van het bedrijf te maken. Bij ons is het niet anders. Het is de eerste keer dat Boer de rekeningen met pijn en moeite kan betalen. Het afschaffen van het melkquotum heeft slecht uitgepakt. Boeren zijn als gekken gaan melken en dan daalt de prijs. Dat heet ondernemersrisico. Inmiddels is de Wet van Murphy volop bezig: alles gaat tegelijk mis. De kwaliteit van de graskuil is slecht vanwege het natte weer. De koeien hebben allerlei kwalen, waardoor ze minder melk geven. De talentvolle lichting van 10 jaar geleden is met pensioen en de huidige koeien hebben helaas minder talent. Het is te vergelijken met het Nederlands elftal: allemaal net niet. Boer is de grip als coach kwijt, aangezien hij uitgerekend dit rotjaar een hernia opliep tijdens het trekken aan zware palen. Hij wordt deze week geopereerd. De bedrijfsverzorging moet zes weken komen en ondanks zijn jarenlange verzekering wordt dat een heel dure grap. Zo modderen we door, maar u weet het: Als de pastoors niet vragen en boeren niet klagen, is het einde der dagen.

gelderlander

OP DE GREBBEBERG

Zaterdag reden we met een bus vol Achterhoekers naar de Grebbeberg, voor een rondleiding langs de plekken die een rol

lees verder
gelderlander

RATTENPLAAG

  Boer doet in mijn ogen vaak enge klusjes op de boerderij. Zo zit hij regelmatig klem tussen koeien en

lees verder
gelderlander

TREINRAMP

  Als Boer stopt met boeren, wil hij elke dag met de trein door Duitsland reizen. Van kopstations, zijn railmagazine

lees verder
gelderlander

GELUIDSTERREUR

  Ik was laatst op een feestje op een mooie locatie in goed gezelschap. Een jonge dj verzorgde de muziek

lees verder