Ik kan me niet herinneren dat boeren zoveel in het nieuws waren als dit jaar. De droogte komt voor op lijstjes van meest opzienbarende nieuwsfeiten van 2018. De Achterhoek hoorde bij de droogste gebieden met een neerslagtekort van 340 millimeter. De Rijn bereikte dit jaar de laagste stand ooit, met alle gevolgen van dien. Boer en de koeien bleven wekenlang binnen. Ze konden de gele prairies niet meer aanzien. In november stonden de meeste sloten in de Achterhoek nog steeds droog en waterschappen bleven overleggen over maatregelen tegen de droogte terwijl het hoogwaterseizoen officieel al lang begonnen was. Ook haalde de mestblunder van minister Schouten het nieuws. Nederland produceert te veel mest. Brussel boos, paniek, strengere regels. De minister interpreteerde het begrip ‘melkveebedrijf’ lekker ruim, rekende vleesvee mee en deelde ten onrechte fosfaatrechten uit aan vleesveebedrijven. Brussel nog bozer: terug met die rechten! Oeps, die waren in veel gevallen doorverkocht aan melkveehouders. Nou, hup, boetes dan maar voor die melkboeren. Paniek. Van een kale koe kun je geen veren plukken. Begrijpt u het nog? Boeren niet hoor. Schouten erkende de mestblunder, maar weigert de 800 boeren die failliet dreigen te gaan te compenseren. Foutje, bedankt. Dezelfde Minister haalde daarna het nieuws met maatregelen om zelfmoord onder boeren terug te dringen. Onderzoek in landen om ons heen tonen aan dat suïcide onder agrariërs veel meer voorkomt dan gemiddeld. Ik ontving bezorgde berichtjes: ‘Gaat het wel goed met Boer?’ Boer loopt sinds begin december fluitend in de regen. De weilanden zijn prachtig groen en er wordt in januari nog meer regen voorspeld. Namens Boer: we wensen u een gelukkig en nat uiteinde.