BOEKTIJD

Corona heeft me één kostbaar ding opgeleverd: tijd.  

Vanaf maart werden al mijn voorstellingen afgezegd en was mijn agenda ineens leeg.  

Uitgeverij Atlas Contact belde. Of mijn nieuwe boek eerder kon uitkomen dan maart 2021, zoals in het contract stond dat we tekenden. 

Uitgeverijen moesten zich beraden op hun beleid, nu een groot deel van de marketingstrategieën – presentaties, lezingen, boekhandeltournees en interviews – in het water viel. Media werden helemaal in beslag genomen door coronanieuws. Als er geen aandacht is voor boeken die je uitgeeft, dan kun je ze ook niet verkopen. Sommige boeken werden naar voren gehaald, zeker als die in het verlengde van de coronacrisis lagen en andere boeken werden uitgesteld vanwege de ongelukkige timing, zoals het boek Met ons gaat het goed van een CBS-econoom. De schrijver was ingehaald door de crisis.  

Ik kon moeilijk tegen mijn uitgever zeggen dat ik het druk had, dus stortte ik me op schrijven. Zonder afleiding, want tijd levert ook rust op. Ik hoefde niet te reizen en stond niet in files; sleepte niet met decors, ik had geen volle inbox, en niemand vroeg om offertes of contracten. 

Ik moest stukken aanpassen die ik eerder schreef: ik kan, naast de stikstofcrisis, niet om de coronacrisis heen in dit boek. 

Mijn boek is bijna af. Uitgemolken gaat over het hoe en waarom Boer stopte als melkveehouder.   

De oorspronkelijke deadline, voorjaar 2021, had ik zonder corona misschien niet eens gehaald. Of in ieder geval met veel stress. Waarschijnlijk zat ik nu in mijn auto, op een parkeerplaats langs de snelweg, gehaast een ideetje voor het boek in te spreken op mijn telefoon.  

Ook al bracht corona me iets positiefs, ik hoop dat alles snel weer gewoon is en ik gezellig de boer op kan met mijn boek.