Boer is een paar dagen weg met kameraden. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel dacht ik nog, dan ga ik een paar dagen naar mijn Amsterdamse onderkomen. Ik moet toch optreden in het Westen. Doe ik meteen een rondje familie. Maar daar komt niets van in. Ik ben in Boers afwezigheid gepromoveerd tot plaatsvervangend Hoofd Kas & Volle Grond. Ik vergeet na jaren verkering met een boer nog steeds dat met dieren (twee koeien hebben ook dorst) en gewassen om het huis. Ok, Boer heeft zonder melkkoeien een veel vrijer leven. Tot 2020 molk hij 37 jaar zeven dagen per week twee keer per dag koeien, dus nu heeft hij een luizenleventje.
Daar zit ’m meteen de kneep: luizen en andere plagen. Nadat hij stopte als melkboer, bouwde hij een kas en legde een moestuin aan. Maar gewassen verbouwen, ook al is het voor de lol, is geen hobby waar je alleen op zaterdagmiddag tijd aan kunt besteden. Met boerenkennis, observeren en logisch nadenken komt hij een eind. Gebrek aan voedingstoffen ziet hij terug in geel blad en gebrek aan vocht en te weinig calcium zorgt voor neusrot op tomaten. Gewassen in de kas hebben dagelijks water nodig. Om een luizenplaag te voorkomen moet plantenblad droog blijven en de luchtvochtigheid in de kas laag. Vanwege de vele regen zette Boer de tomaten op tijd binnen: Phytophthora (waterschimmel) verpest vele oogsten. In de kas staan ze veilig, maar het blijft opletten: als er eenmaal een plaag heerst, verspreidt die zich door de hele kas. Meeldauw sloeg via komkommerplanten al over op de aubergines. Die moeten strikt gescheiden blijven.
Ik rond dit stukje af, want Boer appt me een takenlijstje: tomaten water geven en plukken en ramen van de kas opnieuw witkalken. Zon is te fel.