Ik ben eens per maand te gast bij Omroep Gelderland in De week van Gelderland.
Onlangs was Willem Lieberwirth (de insectenman) in de studio om het eten van insecten te promoten, als vleesvervangers. Het eten van insecten schijnt gezond te zijn, aangezien ze vol eiwitten zitten. Ook hebben insectenkwekers veel minder ruimte en water nodig dan vleesproducenten en ze stoten minder broeikassen uit. Wereldwijd eten miljoenen mensen insecten. In Nederland nog geen 1%. Terwijl de Europese Commissie steeds meer insectenproducten veilig voor consumptie verklaart.
De insectenman liet ons insecten proeven. Ik liet me niet kennen en nam een lepeltje wormen en krekels in chocola. Prima van smaak. Net toen ik mijn krakende sprinkhaan ophad zei de insectenman “Je moet de vleugeltjes er eerst afhalen.
Door onze reizen ben ik wel iets gewend. In Vietnam aten we gefrituurde sprinkhaan op een markt. We konden ook tijger, wolf of beer bestellen, maar dat leek me niet nodig. Ze aten er alles met poten, behalve tafels en stoelen. In Swaziland probeerde ik krokodil en slang. De uitdrukking “Wat de boer niet kent eet hij niet, ’gaat voor mijn boer niet op: hij at zelfs cavia in Ecuador.
Na de insecten aten we hapjes bereid van insectenmeel. We dronken er een smakelijk insectenbiertje bij. Als ik niet wist dat het toastje gemaakt was van meelworm en dat de hummus krekelmeel bevatte, had ik niks vreemds geproefd. Toch zie ik ons niet snel massaal insecten eten. Een aantal supermarkten verkocht een tijdje producten met insecten, maar dat liep totaal niet. Onbekend maakt onbemind. Misschien ooit in meelvorm toegevoegd aan pasta en koekjes? Insecten als diervoer neemt hier wel een vlucht. Honden en katten voorop in de voedseltransitie. Wie had dat gedacht.
.