Telefoon : 06 - 27 06 35 94

Laatst was een vriendin van Boer op bezoek. Ze twijfelde of ze’ buurt zou vragen’ in Voorst. Boer knikte begrijpend en er onstpon zich een gesprek over de voor-en nadelen van buurtvragen. Ik –parttime plattelandbewoner op de boerderij van mijn vriend –zat met mijn oren te klapperen. In Amsterdam is mijn motto: een goede buur is iemand die niet om vier uur ’s nachts op zijn gitaar zit te raggen. Ik zie me al aanbellen bij mijn buren voor koffie; het zou al snel geïnterpreteerd worden als stalken. Een geheimzinnig fenomeen, vol officieuze regels waar je je aan dient te houden, anders komt er narigheid van. Navraag leert dat buurtvragen is ontstaan in de tijd dat mensen afhankelijk waren van buren met een paard. In sommige buurtschappen leeft het nog echt, kom ik achter. A.E te S. heeft buurt gevraagd, twee huizen links, twee rechts en vier tegenover.Van deze buren heeft ze de eerste links gevraagd als ’eerste naasten’ en de tweede rechts als’ tweede naasten’.‘Vind je die eerste naasten dan leuker dan de tweede, of heb je er meer aan?’ vraag ik om inzicht in de regels te krijgen. ‘Nee, daar gaat het niet om’, legt A. me uit. Ik dram door: ‘Als je nou de derde buren links en de eerste buren rechts had gevraagd omdat je de buren van twee rechts niet leuk vindt (omdat hun hond in je tuin kakt bijvoorbeeld) )mag dat dan?’ ‘Nee, dat is niet de bedoeling’, antwoordt A., inmiddels licht geïrriteerd. Van E.H te S. hoor ik dat haar buurt jaarlijks samen naar het koninginnefeest fietst. ‘Wat als de buuf van drie links wil mee fietsen om de feestvreugde te verhogen, mag dat?’probeer ik het opnieuw. ‘Nee, die heeft haar eigen buurt’, legt E.uit. Ik begrijp nu dat Boer niet vanwege zijn beeldige karakter gevraagd werd een meiboom te plaatsen bij een overbuur met een nieuwe schuur. Ook heeft hij niet vanwege zijn verbluffende organisatietalent het 50- jarige huwelijksfeest van buren geregeld: Buurt. Bezoekje afleggen bij het gelukkige paar, geld inzamelen bij de buurt, dennetjes plaatsen. Gaarne wil ik weten wat mijn verplichtingen zijn als parttime buuf. Moet ik officieel buurtvragen of gaat dat over van Boer op mij? Kan ik op papier krijgen wat de regels zijn? Vooral inzake de 25-jarige huwelijksfeesten heb ik vragen. Dat ik niet wéér een bruidspaar op stoelen in de hoogte probeer te tillen terwijl dat taak is van de buurt. Waar koop ik een meiboom en dennetjes en waar plaats ik deze precies? Om misverstanden te voorkomen.

gelderlander

FF LEKKER

    Ik lag bij de fysiotherapeut met een knoop in mijn lijf. Iets met filestress en opgetrokken schouders. Toen

lees verder
gelderlander

SURINAME

Dinsdag landde ons vliegtuig uit tropisch Suriname in de sneeuw op Schiphol. We wisten beschamend weinig van dit prachtige land

lees verder
gelderlander

Internationaal

    Op de boerindag van de Coöperatie Rundvee Verbetering in België, ontmoette ik vorig jaar boerin Ann. Ze vroeg

lees verder
gelderlander

Nat uiteinde

  Ik kan me niet herinneren dat boeren zoveel in het nieuws waren als dit jaar. De droogte komt voor

lees verder