Het schijnt levensgevaarlijk te zijn in de grote stad. Ik zal er toch weer heen moeten nu het werk zich aandient.
Ik ben tamelijk naïef en fiets ‘s nachts vrolijk door Amsterdam. Ik heb kennelijk niet door dat iedereen met een wapen rondloopt.
Dit jaar waren er al twintig schietpartijen in de Bijlmer, waarvan dertien in de zomer. Ik las ergens dat het gaat om drugsoorlog tussen West-Afrikaanse bendes. De politie spreekt dit tegen en beweert dat het om losstaande incidenten gaat door ‘korte lontjes en ruzies over vrouwen.’
Korte lontjes en ruzie over vrouwen. Dan blijf je bezig natuurlijk.
Nu ben ik niet zo suïcidaal om ’s nachts in de Bijlmer te fietsen maar de Bijlmer komt vast ook wel eens naar het centrum om hooligans te slaan. En dat ik daar dan toevallig loop.
Ik moest laatst in Amsterdam-Oost zijn. Ik liep naar mijn auto en belandde in een preventief fouilleren orgie van de politie. Daar stond ik met mijn benen wijd als enige blanke vrouw tussen 35 gekleurde mannen. Ik was duidelijk de -dat niemand maar denkt dat we er alleen maar zwarten uit pikken -blanke. Ik voelde me vooral voor lul staan. Ik had dit keer geen wapens bij me maar de inhoud van mijn tas is echt heel gênant. Met vieze zakdoekjes en sigarettenpeuken. Ik mompelde iets van ’normaal ben ik heel opgeruimd.’ De agente mompelde terug ‘herkenbaar, dat heb ik ook’ en ‘sorry voor het fouilleren.’
Dit alles om een poging te doen het wapenbezit terug te dringen in ‘veiligheidsrisicogebieden’ . In 2008 zijn er 63 controles geweest waarbij na fouilleren 343 wapens zijn aangetroffen.
Later in mijn auto zag ik dat ik goed was weggekomen bij het fouilleren. Ik had vijf koffers bij me met dubieuze spullen voor mijn kindervoorstellingen. Politiepak,boevenpetje en neppistolen. Leg dat maar eens uit.
Ik besloot me deze zomer zo lang mogelijk schuil te houden in de Achterhoek. Veilig tussen de vredelievende dieren op de boerderij. Ik kreeg een poesje van zes weken cadeau. De al aanwezige kat en hond vonden dat een slecht idee. Grote kat blijkt over te lopen van de testosteron. Het poesje wil graag tikkertje spelen. Grote kat niet. Hij gromt en slaat de kleine hardvochtig in elkaar. De hond neemt happen uit de poes die nu bloedend onder de coniferen zit. Oude kat en hond hebben hun vete opgepakt en storten zich ook weer op elkaar. Oude kat is pislink op Boer en mij vanwege de kleine indringer en wil niets meer met ons te maken hebben. Hij heeft laatst een zelfmoordpoging gedaan. Woedend beende hij het erf af en stak zonder te kijken de grote weg over. Na drie weken redderen en inpraten op de dieren verlang ik naar een donker steegje om doorheen te fietsen.