Uit een onderzoek naar arbeidsomstandigheden van TNO blijkt dat een Achterhoeker de minst overspannen Nederlander is. Slechts 8,9% van de bevolking. In Amsterdam ligt het percentage op 17,8%.
Wat moeten we hiermee? Alle overspannen Amsterdammers naar de Achterhoek overhevelen? Het biedt wel economische perspectieven voor Boer: yoga tussen de koeien met opgefokte Amsterdammers.

Het lijkt soms of Achterhoekers zich gekleineerd voelen door de Amsterdamse arrogantie, maar dat is maar schijn. In wezen vinden ze Amsterdammers zielig omdat ze op 30 vierkante meter wonen zonder tuin, immer rondrijdend op zoek naar een parkeerplek voor de deur. Dat Amsterdammers overspannen zijn zal geen Achterhoeker verbazen.
Achterhoekers zijn juist trots op hun relaxte levensinstelling. Het nieuwe festival mañana mañana in Hummelo, heet niet voor niets zo. Het is een levensinstelling die bij de Achterhoek hoort. Op hun website staat: “Tranquilos amigos y amigas, mañana mañana. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. Hier doen we het kalm aan.’’
Als je in de Achterhoek in een dorp een praatje maakt zeg je bij het afscheid: “Doe het kalm aan.” In Amsterdam kunnen ze ‘ Effen Tied veur un prÄötjen’ er überhaupt niet bij hebben. Achterhoekers zeggen vaak relaxte dingen als ‘Gemoedelijk’ en ‘Het kump goed’. ‘Doe ma wat je los heb,’ ook zo’n mooie relaxte uitdrukking. De hele Achterhoekse volksaard ligt in deze uitdrukking besloten. ‘Doe ma wat je los heb’. Wij doen nooit moeilijk, we zijn met alles tevreden.
Daar zijn Amsterdammers te veeleisend voor. Die willen niet ‘Doe ma wa je los heb,’ die willen verse muntthee in een hoog glas of koffie met opgeklopte sojamelk.
Ik dacht toen ik mijn eerste feest gaf in de Achterhoek: “De mensen zijn hier niet veeleisend, die vinden alles best. Maar dat bleek niet helemaal te kloppen. Als je op een feest weinig eten en drinken aanbiedt is dat een belediging. Je hoeft dan geen zelfgemaakte vegetarische tapenades op tafel te zetten of speltcrackers te bakken maar er MOET genoeg zijn.

Je woont natuurlijk niet toevallig in een grote stad. Als mensen van plan zijn om moeilijk te gaan doen in hun leven, gaan ze voor de zekerheid alvast in Amsterdam wonen.
Ik vermoed dat er in Amsterdam meer maximizers dan satisfiers wonen. Maximizers zijn mensen die altijd meer willen en streven naar het maximale. Ze zijn altijd op zoek naar prikkels. Satisfiers zijn mensen die gaan voor ‘goed genoeg’. Ze leven gemakkelijker en nemen genoegen met wat er is en maken daar het beste van. Van dit type mens zie ik er veel in de Achterhoek, daar hoef ik geen onderzoek naar te doen.
Uit een ander onderzoek blijkt, van de GGD, dat Achterhoekers ongezonder leven dan andere Nederlanders. Kinderen bewegen minder, er is meer overgewicht, het alcoholgebruik is hoger. Maar daar worden Achterhoekers dan weer niet overspannen van blijkt uit het eerste onderzoek. Die laten zich niet gek maken. Mijn Amsterdamse vrienden zijn altijd op dieet en op zoek naar de gezondste powerfoods. Vlees eten en teveel drinken mogen ze niet van zichzelf.
Lichamelijk gezond en slank maar het grootste deel van de tijd in overspannen toestand. Zielig toch?