Onderzoeksbureau Motivaction concludeerde na onderzoek dat in Gelderland de meeste vegetariërs wonen. 11 % noemt zich vegetariër tegenover gemiddeld 3 % in Nederland. Een verklaring van het voedingscentrum: “ In Gelderland wonen relatief veel mensen die wij indelen in de categorie post-materialisten: een groep die veelal bestaat uit hoger opgeleide mensen die milieubewust zijn en gezond eten.”
Ik verwachtte de meeste vegetariërs in Noord-Holland. Meer dan de helft van mijn Amsterdamse en Haarlemse vrienden eten geen vlees of vis, of het zijn flexitariërs die drie keer in de week een onsje biologisch vlees eten.
’Ik ben eraan gewend dat ik word afgescheept met laffe tomaatjes met mozzarella (wat is er lekkerder dan worst na bier?).

Ik heb geen hard bewijs, enkel een sterk vermoeden dat Achterhoekers het Gelderse gemiddelde flink naar beneden halen. Met veel moeite tel ik één vegetariër in Boers omgeving. Of zijn er veel stiekeme vegetariërs?
Toen ik verkering kreeg met Boer schrok ik van de hoeveelheden vlees die op feesten wordt aangerukt. Een feest zonder broodje beenham, sateetje of gehaktballen in de Achterhoek? Kent u gastvrouwen die op een verjaardag zeggen: “Ik serveer vandaag vegetarische hapjes en worteltjes.”
Voordat Boer mij kende, had hij het onsje vlees per dag met de eerste boterham al op. Na lang zaniken kreeg ik het voor elkaar dat hij niet meer dagelijks vlees eet en een stuk minder.
Als ik een paar dagen in Amsterdam ben haalt hij vermoedelijk alles weer in; daar maak ik me geen illusie over. Soms belt hij trots op: ”Ik heb falafel gegeten zonder dat het van jou moest.’’ Ik vind het ontroerend, het past hem eigenlijk niet. Boer ziet er totaal niet vegetarisch uit. Als ik niet aan zijn kop zou zeuren zou hij net zoveel vlees eten als hij lekker vond. Zielig dat hij onder de plak zit maar wel enorm post-materialistisch.