Sinds het melkquotum is afgeschaft, kunnen zuivelverwerkers de groei niet aan. En zoals we allemaal op school hebben geleerd: als er teveel van iets is, dan daalt de prijs. De melkprijs is zo laag, dat veel boeren de rekeningen niet kunnen betalen.
Boer is de laatste tijd ijverig flyers aan het uitdelen voor mijn cabaretvoorstelling en vertelt rond hoe leuk ik ben. Toen ik vroeg wat er was zei hij: “Jij bent op dit moment mijn beste melkkoe.’’
Ik wil best zorgen voor beleg op Boers brood. Ik ga graag met mijn voorstelling ‘De Boer op,’ de boer op zal ik maar zeggen. Ik kom terecht op allerlei leuke plekken in het land. Zo heb ik alle kulturhusen in het oosten van het land gezien en alle vrouwenverenigingen erbij. Ik speelde voor dierenartspraktijken, LTO’s, zuivelbedrijven, loonwerkbedrijven, buiten in de wei en binnen tussen de schuifdeuren. Allemaal prima, je bent melkkoe of je bent het niet.
Ik kan sinds kort ook zeggen dat ik in Karree heb gestaan. Weliswaar in Hoeve Karree in Zeewolde, maar dat mag de pret niet drukken.
Akkerbouwer Albert, met passie voor theater, bouwde een loods om tot theater. De tribunes kocht hij in België op Markplaats. Net als geluid-en lichtapparatuur en het complete interieur van een Amsterdams bruin café. Hij vroeg een vergunning aan om vijf voorstellingen per jaar te mogen verzorgen op zijn erf. Met een biertje na afloop in zijn eigen kroeg.
Veel theatertjes hebben moeite om avonden vol te krijgen maar Albert niet. Al vier jaar lang is hij uitverkocht. Alle boeren en vrienden in de buurt komen. De aantrekkingskracht zal, naast de bijzondere plek, ongetwijfeld het Amsterdamse café zijn, waar Albert en zijn vrouw zelfgemaakte gehaktballen serveren bij het bier.
Met zoveel boeren in de zaal kon mijn avond natuurlijk niet stuk. Ik hoop dat er nog meer boeren zijn met passie voor theater en een café: de ideale combinatie.