Het was een heftige nieuwsweek, met aanslagen in Brussel, de dood van Cruijff en het historische bezoek van Obama aan Cuba.
En de week is nog niet voorbij: vanavond treden de Rolling Stones voor het eerst op voor honderdduizenden Cubanen in Havana.
Na de mislukte Varkensbaai-invasie in 1961, toen Amerikanen de macht probeerden over te nemen op Cuba, werd de haat tegen de Yankees groot. Rockmuziek werd als anti-revolutionair beschouwd.
Boer en ik ontmoetten elkaar in 2003 tijdens een groepsreis door Cuba. Het was bevreemdend: communisme op een zonnig eiland vol muzikale, swingende, levenslustige Cubanen. Op een dag probeerden we een ritje te maken met een oldtimer.We vroegen een hotelmedewerker of hij een chauffeur wist die ons een dag kon rondrijden. De man trok ons mee en keek schichtig om zich heen. Met handen, voeten en een woordenboek maakte hij ons duidelijk: morgen 10 uur, industrieterrein, mondje dicht. Het was een geweldige rit, al moesten we regelmatig duiken om niet gezien te worden. Dolgelukkig nam de chauffeur onze dollars in ontvangst. Later begrepen we dat hij gevangenisstraf riskeerde door toeristen mee te nemen.
Veel Cubanen zochten loslopende toeristen, op zoek naar dollars en sommigen maakten ons duidelijk dat ze wegwilden. Subtiel, want de politie was overal. Vooral de mannen in onze groep werden belaagd. Op een avond op de dansvloer werd Boer aangevallen door een Cubaanse in een panterlegging, die haar kont weinig subtiel in zijn kruis duwde. Ik werd intussen gestalkt door een opdringerige Cubaan. We beraamden een plan dat onze toekomst zou bepalen. We vertelden onze stalkers dat we getrouwd waren en dat de ander jaloers was. We logen dat onze trouwringen in het hotel lagen. De rest van de avond moesten we samen dansen om geloofwaardig over te komen. Onze eerste zoen was in de lobby van een sfeerloos oostblokkendooshotel, onder toeziend oog van Fidel Castro, die zijn dagelijkse, vier uur durende, toespraak hield op televisie. Tijden veranderen.
Grote ideologische tegenstellingen kunnen voorbijgaan. Een prettige paasgedachte.