Toen ik mijn schoonvader voor het eerst ontmoette zei hij: “ Stopte de trein in Driebergen-Zeist en was het een buffel of een koploper?

Hij keek uren achter elkaar naar treinen en spoorwegtrajecten op Bahntv.

Boer heeft dezelfde fascinatie:hij en zijn vader maakten regelmatig ritjes in stoomtreinen.

Toen de melkprijs vorig jaar zo laag was, opperde ik dat Boer zijn abonnement op railmagazine kon opzeggen: “Er staan toch elke maand dezelfde treinen in.’’ Boer vloog  tegen het plafond: “Binnenkort staan de nieuwe generatie ICE 4 treinen van de Deutsche Bondersbahn er in!!’’   Hij zegt hij : “Als ik stop met boeren dan ga ik elke week kopstations bekijken.”

Meestal moet ik opeens werken als Boer vraag of ik mee ga naar de Veluwse stoomdagen. Maar zondag wilde hij dat ik meeging naar het treinmuseum in Bochum-Dahlhausen.Vanwege het 40-jarige bestaan stonden er veel oude stoomlokomotieven en andere historische treinen. Vanuit Essen bracht de stoomtrein ons naar Bochum. Boers dag kon al niet meer stuk.

Boer begon te flipperen toen hij de enorme lokomotieven zag staan.

Ik zag alleen maar mannen rondlopen met plakhaar, slobberspijkerbroeken, snorren en rugzakken.  Met obsessieve blik in de ogen en kwijl in de mondhoeken liepen ze met opschrijfboekjes om stoomlokomotieven heen. Denk niet dat ze met een smartphone wat kiekjes maken. Dit is het type man dat met statieven met twee camera’s erop gemonteerd rondloopt.

Op een gegeven moment zagen we een groep mensen zich verzamelen. Kennelijk stond er iets te gebeuren “Daar komt de 01 die maakt een prachtig fluitsignaal.’ zei Boer. Een lange rij mannen met filmcamera’s  stond klaar om de lokomotief vast te leggen.

In de hal met modelspoorbanen en kraampjes haakte ik af. Overal mannen met nog meer plakhaar die driftig speurden naar conducteurspettten en bekers met treinen erop.

Ik hoop dat Boer nog een tijd doorgaat met boeren.