Binnenkort stemt het Europees Parlement over het afschaffen van de zomertijd. Volgens wetenschappers wordt het bioritme van de mens op de proef gesteld en het slaapritme verstoord. Ook komen er meer hartinfarcten voor na het gedraai aan de klok. De energiebesparende effecten van de zomertijd worden betwijfeld. Als insomniapatiënt ben ik lang van slag door gerommel met de klok. Mijn geweeklaag valt echter in het niet bij de woede-uitbarstingen die Boer heeft vanwege de zomertijd. In mei riep hij: “Als ze de zomertijd afschaffen, boer ik tot mijn 70e door!” Hij moet wel heel wanhopig zijn om zoiets te roepen, want rug- en astmatechnisch is hij er over een paar jaar echt aan toe om te stoppen.

De zomertijd hakt er diep in bij Boer. In de winter maakt het hem niet uit; er valt buiten weinig te doen. Maar als de klok een uur vooruit wordt gezet, is het ’s ochtends later licht. Als Boer het gras heeft gemaaid, duurt het langer voor de dauw eraf is en moet hij wachten tot de zon genoeg kracht heeft en het gras droog is. Het inkuilen van het gras wordt vaak na het melken ’s avonds nog gedaan.

Boer is een ochtendmens en wil het zware werk gedaan hebben vóór de middag. Hij wordt altijd, zonder wekker, om 6.07 wakker. Hij snapt niet waarom mensen tot 22.30 willen barbecueën: ‘’Ik wil gewoon dat het donker is als ik ga slapen om 22 uur.‘’ Niet dat hij slaapproblemen heeft: er zijn foto’s in omloop waarop hij diep ligt te slapen op een pannenkoek, in tl-licht. Maar toch. Hij wil weten waar hij aan toe is. Toen we in Kenia waren fleurde hij helemaal op: ‘’ Hier op de evenaar weet je precies waar je aan toe bent. Om 6 uur is het licht en om 18 uur is het donker. Het hele jaar door. Laten we dat invoeren.’’