Telefoon : 06 - 27 06 35 94

De urn met de as van Fidel Castro begon woensdag in Havana aan een reis naar het 900 kilometer verderop gelegen Santiago de Cuba. Daar wordt Castro zondag bijgezet. Castro maakte in 1959 dezelfde triomftocht, maar dan omgekeerd, nadat hij dictator Batista versloeg. Langs de weg staan huilende Cubanen met vlaggen naar hun held te zwaaien. Boze tongen beweren dat, als mensen geen afscheid komen nemen, het communistische buurtcomité dat aan de regering meldt.

Boer en ik hebben goede herinneringen aan het land van Castro. Wij ontmoetten elkaar in 2003 op het vliegveld van Havana, vanwaar we een groepsreis begonnen door Cuba. De singles in onze groep werden ontzettend belaagd. Veel Cubanen wilden het land verlaten en probeerden dat via toeristen. We werden het aanklampen zo zat, dat we deden alsof we een stel waren. Zo is het begonnen.

Castro reisde overal met ons mee. Waar we ook kwamen, Fidel was op televisie. Waarschijnlijk nam hij de revolutie nog eens goed door. Boer en ik zoenden voor het eerst in de sfeerloze lobby van een Oostblokhotel terwijl Fidel op de achtergrond vier uur achter elkaar praatte. Het leek ons niet verstandig om te vragen of de televisie op een ander net mocht. Voor je het weet ben je staatsvijand.

We wilden graag een ritje maken met een oldtimer. We vroegen de receptionist van een hotel of hij een chauffeur kende met een oude Amerikaanse slee. De man keek schichtig rond, maakte een ‘mondje-dichtgebaar’ en fluisterde: ‘’Mañana, al las 7.00’’ en wees naar een steegje.

De volgende ochtend stond er een schitterende oldtimer klaar. De chauffeur duwde ons de auto in en fluisterde ‘’Bajo, bajo!’ wat zoiets betekent als ‘laag blijven.’ We mochten alleen rechtop zitten als we door het platteland reden. Zo lagen we op de achterbank. Wat weer een goede aanleiding was om te zoenen.

Fidel, bedankt.

gelderlander

VVD’ER!

Ik had laatst een reünie met vriendinnen uit mijn studietijd. Het onderwijstekort kwam ter sprake. Op sommige scholen in Amsterdam

lees verder
gelderlander

DOORSTART

  De zin ‘stoppen met boeren’ kwam niet uit de lucht vallen. Toen Boer hoorde dat zijn vaste bedrijfsverzorger stopte,

lees verder
gelderlander

TRADITIES

  Sinds een aantal jaren woont er een jong stel in de buurt. Ze vroegen Boer en mij als eerste

lees verder
gelderlander

DROOGTE III

Het is gaan regenen, al zijn de weergoden de Achterhoek slecht gezind.  Rond de boerderij viel slechts 16 millimeter. Maar,

lees verder