Boer doet in mijn ogen vaak enge klusjes op de boerderij. Zo zit hij regelmatig klem tussen koeien en muren.  Boer zelf kent weinig angst, maar hij heeft een achilleshiel: ratten. Die zijn dol op mais en dus ook op Boer.

Sinds juli 2015 moeten boeren, net als particulieren, een licentie hebben als ze rattengif willen gebruiken. Verkeerd gifgebruik werkt averechts: als ratten te lang of te weinig gif binnen krijgen worden ze resistent. Bovendien kunnen andere dieren het ook binnenkrijgen.

Boer heeft geen puf om het diploma ‘vakbekwaamheidsbewijs knaagdierbeheersing’ te behalen. Wat dan?

Vroeger was het hondje van de buurman de redder in nood.

Boer en buurman schoven hooibalen opzij en daar vloog de Fox in het rond: hap, hap, hap: zo een paar ratten minder.

Na de arbeid keek de kleine Fox triomfantelijk in de richting van onze logge herdershond. ‘Er gevaarlijk uitzien en blaffen is echt niet genoeg om een rat te vangen makker.’

De huidige buren hebben een andere kijk op ratten. Boer zag laatst vijf ratten op hun erf lopen. De buurvrouw riep verrukt: ‘Wat schattig, een moeder met vier jonkies.’ Ik denk niet dat we hun hond meekrijgen.

Boer zag potentie in Wicky, onze aanloopkat. Het beest is nergens bang voor. Onverstoorbaar loopt ze tussen koeien en in de buurt van het automatische voerhek: de ideale schuilplek voor ratten. Wicky leek de Messias, maar sinds kort ligt ze liever in huis op de bank dan in de stal. Volgens Boer heb ik Wicky ‘Verwijfd.’

Boer zette een vangkooi in de stal met daarin een bakje met pindakaas en poedersuiker. Dat schijnen ratten lekker te vinden.

Vanmorgen kwam Boer in de stal en zag iets in de kooi. Het was Wicky, onze Messias.