Nederland zucht onder de hitte en het droogterecord van 1976 is op de boerderij gesneuveld.

Ook al gaat het regenen, voor de oogst van veel boeren komt dat te laat. Boer ziet het met lede ogen aan en toch is hij nog niet in paniek, zoals zijn vader in 1976 was. De zomers van 2016 en 2017 waren heel groeizaam en leverden mooie gras- en maiskuilen op.

Volgens Boer was het in 1975 ook erg droog en kon er geen voervoorraad opgebouwd worden om de droogte van 1976 op te vangen.

Alles hangt samen.

Dit voorjaar gokte Boer goed en haalde de eerste snee gras al op 28 april binnen. Daarna kuilde hij een tweede en een leuke halve snee gras in. Daar kunnen de koeien nog een paar weken van eten.

De laatste jaren voert Boer meer eiwitrijk krachtvoer bij, zodat hij minder afhankelijk is van gras en de melkkoeien meer mais kan voorzetten. Zo kan hij nog een paar weken voort.

Voor het jongvee en de drachtige koeien ligt het anders. Die leven de hele zomer van gras. Dat er al lang niet meer is.

Dus bracht Boer bracht een baal wintervoer naar de koeien. Eén van de pinken, een echte puber, begon woest door de baal te stampen, keek Boer boos aan en blèrde: ‘IK WIL VERS GRAS!’ Het is pensvulling, meer niet.

Na een fietstocht kwamen we langs hetzelfde perceel. De dames waren, onder leiding van dezelfde puber, door de draden gebanjerd en stonden aan het mais van de buurman te knabbelen. Sta je daar ‘s avonds laat te klooien met nieuwe draden. De volgende dag stond het clubje triomfantelijk aan de planten van een andere buurman te knagen. Op het weideapparaat stond weer geen stroom. Iets met droogte en slechte geleiding. Houdt naoberschap ook in dat onze koeien de hortensia’s van de buren mogen opeten?