CONSUMINDEREN

Net nadat het CBS bekend maakte dat de voedselprijzen met 3,8% stegen als gevolg van de Btw-verhoging, kwam minister Schouten met de mededeling dat voedsel nog steeds te goedkoop is.  Het milieu wordt te zwaar belast, voedsel verspild en boeren verdienen te weinig.  Een greep uit de reacties: ‘Schandalig,’ ‘Voedsel wordt onbetaalbaar,’ ‘Nederland wordt bestuurd door waanzinnigen!’ Het laatste citaat is uiteraard van de immer goed meedenkende Wilders. Dapper van Schouten, want burgers zullen niet graag op je stemmen na zo’n boodschap. We roepen liever: ‘Laat boeren, bedrijven, overheid of rijke mensen maar betalen.’ Maar het is uit met de pret. Er is een omslag nodig in onze mentaliteit: we moeten consuminderen in plaats van consumeerderen. Er is te veel gesleep met voedsel, grondstoffen en dieren. De grens is bereikt. Duurzame landbouw, een leefbaar milieu en goedkoop voedsel: het gaat niet samen.  Boeren kunnen de investeringen niet dragen om over te stappen naar kringlooplandbouw; ze zijn te lang uitgemolken. Kleinere boeren haken een voor een af. Voedsel was jarenlang te goedkoop. Hadden wij even geluk. In 1950 gaven we 45% uit aan voedsel, in 2005 nog 12,7%. Nederland werd een leuke-dingen-land. We willen alles, maar het mag ons als individu geen cent méér kosten. Wellicht stijgen voedseluitgaven dit jaar naar 15% en wordt het nog meer. 15 %. Voor een eerste levensbehoefte. Hogere voedselprijzen zorgen ervoor dat boeren minder beesten kunnen houden voor een minimuminkomen.  Consumenten kopen in de toekomst bewust voedsel en we eten en drinken voortaan alleen wat we nodig hebben. Obesitas verdwijnt uit het straatbeeld en de gezondheidszorg wordt betaalbaarder.  Ik heb hoop. We overleven de stap terug.