VOORMELKER

 

Het is een jaar geleden dat de melkkoeien van de boerderij vertrokken.

Boer zegt vaak: ‘Ik moet er niet aan denken om weer dagelijks koeien te melken.’ Terwijl hij dat, afgezien van vakanties en een feestje, 37 jaar heeft gedaan.

De enige keer dat hij, ongepland, een melkbeurt oversloeg, was na een kermisdag met meer bier op dan strict noodzakelijk. Boer moest de koeien nog melken; uren later dan normaal.

Hij besloot heel even op de bank te gaan zitten. Uren later werd hij met een schok wakker: hij zou de koeien toch wel gemolken hebben? Hij besloot van wel en sliep verder. Uren later werd hij wakker van het lawaai van keihard loeiende koeien. Hij had ze toch niet gemolken.

Best knap dat hij maar één melkbeurt oversloeg als je bedenkt hoeveel kermissen hij vroeger afliep.

Sinds hij van de landbouwschool kwam, is Boer voormelker en geeft hij melkles.

Bijna elke jaar kwamen er leerlingen op het erf om naar Boers aanwijzingen te luisteren.

Op een kermis kwam er eens een jongen op hem af, die hij ooit melkles gaf: ‘Wat jij ons leerde was: “Je moet zo vlot en efficiënt mogelijk werken, dan kun je daarna tennis kijken.”

 

Het Zone college belde onlangs met de vraag of Boer toch nog melkles zou kunnen geven; er was geen voormelker beschikbaar in onze buurt.

Veel boeren stappen over op melkrobots; toch moeten leerlingen allemaal de basisprincipes van het melken zonder robot leren kennen.

 

Boer moest dus op zoek naar koeien en een doorloopmelkstal. Gelukkig kan hij bij zijn nichtje die boerin is terecht.

Het was even wennen aan haar bedrijf, maar na één keer lesgeven zat hij er weer helemaal in: ‘Het was leuk om tussen de koeien te lopen, maar melkles geven is leuker dan zelf melken: dan kan ik zeggen wat iemand anders moet doen.’