Het is een jaar geleden dat mijn moeder een einde aan haar leven maakte. Hoe groot de schok ook was: het is goed zo. Het was voor ons al lang duidelijk dat mijn moeder de regie over het einde wilde hebben: ze zag veel dierbaren wegkwijnen door rotziektes. Ze had klachten waar ze mee naar een dokter moest, maar ze wilde niet: “Ik wil niet behandeld worden. Ik ben oud zat.”

Na haar overlijden vertelde een vriendin hoe ze aan de pil, middel X, was gekomen. Ze bezochten samen huiskamerbijeenkomsten van de Coöperatie Laatste Wil. Daarna kwam er een vrijwilliger bij haar thuis. Ze kreeg een telefoonnummer, (geen naam), dat ze niet mocht opslaan. Informatie verschaffen is niet strafbaar: de pil verkopen wel.

In december vroegen we een gesprek aan met de vrijwilliger die mijn moeder thuis bezocht. Ze was volgens de man opgelucht dat ze de pil bijna in huis had. Ik vroeg de man of ze het middel aan iedereen verschaffen: “We zijn voorzichtig met jonge mensen en psychiatrie.’’

In juli raakte de CLW in opspraak nadat in het nieuws kwam dat de 28-jarige Marjolein Middel X innam, spijt kreeg en 112 belde. Tevergeefs. Het meisje overleed. Ze worstelde haar hele leven met suïcidale gedachten. Haar moeder deed aangifte tegen de CLW. Justitie doet inmiddels strafrechtelijk onderzoek naar verstrekkers van middel X.  

Op haar 85e geboortedag in juli organiseerden we een rouwshower voor moeder. Een paar dames vertelden dat ze eruit waren: ze willen de pil ook in huis halen.  In augustus stopte de CLW met huiskamerbijeenkomsten vanwege de verdenkingen dat leden elkaar middel X doorspelen. De dames moeten iets anders bedenken. Alibaba of AliExpress bezorgt ook poeders. Zo moeilijk is het niet. Al ben ik blij dat mijn moeder geen Chinees poeder bestelde via internet.