Het nieuwe kabinet wordt beëindigd op 10 januari. De buitengewoon intelligente en beschaafde wetenschapper Robbert Dijkgraaf wordt minister van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Ik heb nu al medelijden met hem. Hij werkt en woont grotendeels in New York en komt naar Nederland om aan wetenschappelijk geïnteresseerd publiek colleges te geven. Hij wordt overal gelauwerd en kan in de hele wereld werken. En dan word je in Nederland politicus. Ik zeg meneer Dijkgraaf: doe het niet.

U komt in een land waar ontzag voor wetenschap en autoriteit verdwijnt. Waar maanvrouwen en knuffelimmunologen wonen die mensen oproepen “zich alleen aan coronamaatregelen te houden als die stroken met hun geweten en gevoel.’’

We hebben genoeg experts. Ik krijg vaak artikelen doorgestuurd van wakkere Nederlanders die me verwijten dat ik niet in opstand kom en me als mak schaap braaf blijf aanpassen. Ik behoor tot de laffe zwijgende meerderheid.  Ik krijg filmpjes te zien van eigen homepages twitter en virusleugens.org: ik ging bijna twijfelen aan u meneer Dijkgraaf.

U komt in een land waar de zwijgende meerderheid ondergesneeuwd raakt door een agressieve minderheid die vrijheden opeist. Wat er tegenover die vrijheden staat is mij niet helemaal duidelijk. Maar goed, het bekt lekker: vrijheid. Zeker als je het in een adem kunt noemen met controlestaat en dictatuur. We kunnen hier, als je toch vuurwerk afsteekt, agenten racist noemen, met nazi’s vergelijken, bekogelen met vuurwerk, ambulancepersoneel aanvallen en ziekenhuispersoneel bedreigen. Je wordt toch wel behandeld. We rekenen op de rechten maar passen graag voor de plichten.

Na een demonstratie zet je een filmpje op twitter van gewelddadige agenten Daaronder zet je: #dictatuur#controlestaat#vrijheid. Of je zegt op tv: “Het is de schuld van de overheid dat we vuurwerk afsteken: al onze vrijheid wordt ons afgepakt. Hett was weer eens niet duidelijk gecommuniceerd.”

Ja, Robbert, we weten altijd een vinger naar iemand te wijzen. Mijn Duitse vriendin geeft les aan Nederlandse scholieren. Ze vat ons zo samen: “Als ze een onvoldoende krijgen is het mijn schuld en als ze hun boek vergeten ook.’’ Ze vindt ons volkje heel creatief in die dingen. Het is eigenlijk lollig  als je bedenkt dat mensen die tegen de controlestaat zijn, hun gal spuwen op facebook dat iedereens identiteit verkoopt. Ik zou dan om te beginnen maar eens van dat medium afgaan. Klinkt niet heel logisch, wetenschappelijk goed doordacht allemaal, wat jij Robbert? Nu ja, door die inconsequente en onlogische redenaties overschat ik wellicht het belang van het gevaar van de schreeuwende minderheid.

Als u op 10 januari toch op het bordes staat: succes. U heeft hetzelfde optimistische zonnige als Rutte. Dat kan uw redding zijn.