Mijn weekend zat vol informatie en gedachten over oorlog, vrede en vrijheid. Zaterdag was ik in het Achterhoekse Lievelde, waar het landelijk Congres van het Nationaal Comité 4 en 5 mei plaatsvond. Aan bod kwamen thema’s als diversiteit bij herdenkingen (voor veel mensen is de capitulatie van Japan, 15 augustus 1945 een belangrijkere datum dan 5 mei), samen herdenken in de grensregio en het omgaan met lokale geschiedenis. Het Lichtenvoordse verzet zorgde er bijvoorbeeld voor dat bemanningsleden van neergeschoten vliegtuigen begeleid werden naar het zuiden, om daar via België door te gaan naar bevrijd gebied. Toetsenist Dennis Weelink en ik sloten het ochtendprogramma af met ons lied de Ode aan de Vrijheid,
Zondag bezochten Boer en ik villa Hűgel in Essen. Staalindustrieel Krupp liet de villa bouwen voor zijn familie. Ook deed het dienst als bedrijfslocatie. In 1945 arresteerden de geallieerden Krupp, een van de belangrijkste wapenfabrikanten van het Derde Rijk. Hij werd tijdens het Proces van Neurenberg veroordeeld tot gevangenisstraf.
Om het af te maken luisterden we in de Philharmonie van Essen tussen de Duitsers naar de 9e symfonie van Beethoven. Beethoven zette in 1823 voor het finalestuk een gedeelte van Friedrich Schillers Ode an die Freude uit 1785 op muziek. In 1985 kozen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie dit stuk als officieel volkslied van de Europese Unie. Toen het koor het hoopvolle “Alle Menschen werden Brüder” inzette wilde ik wanhopig schreeuwen “In hemelsnaam mensen: word toch broeders!”
Ik hield het bij zachtjes meezingen.
|