Iets doen voor de lol, ik ben er niet goed in. Ik ben niet van de hobby’s, van iets dat je doet omdat je het leuk vindt. Ik wil iets goed kunnen.
Ik heb ooit wel hobby’s gehad.
De eerste was blokfluitspelen. Ik probeerde zo goed mogelijk te worden. Daar staken mijn broer en zus een stokje voor. Het was hun hobby om voor mijn deur te gaan staan janken als huilende wolven als ik aan het oefenen was. Daar waren ze heel goed in.Ik ben maar gestopt, echt goed werd ik toch niet.
Toen wilde ik graag een kindsterretje worden dat kon tapdansen.Toen ik Annie op tv zag (ik was zes) realiseerde ik me dat ik veel te oud was om nog goed te worden.
Daarna heb ik nog vele muziekinstrumenten geprobeerd en alle sporten. En gestopt als ik de beste niet werd.
Dat zit in de familie. Vader en wij, de drie kinderen gingen ooit samen op orgelles. We waren best muzikaal maar dat was voor vader niet genoeg. Na een jaartje zei hij: “Ik word Mozart niet dus ik stop ermee.” Wij konden ook niet veel anders bedenken dan: Wij worden Mozart ook niet, dus stopten wij er ook maar mee.
Sinds ik een vrouw in de trein hoorde zeggen: ”Ik ben een hobbymens, ik ben een echt groene vingertypje” ben ik definitief gestopt met hobby’s. Afijn, sindsdien ben ik me gaan storten op de hobby’s van de mannen in mijn leven.
Ik kreeg verkering met een man die aan cricket deed.
Jarenlang heb ik hele zondagen zitten kijken naar mannen in lange witte broeken en spencers die om 16 uur thee moesten drinken. Ik had sterk de indruk dat die wedstrijden ook in een uurtje gespeeld konden worden maar nee, er moest thee gedronken worden. Het vervelende aan cricket is dat, als er al eens iets gebeurt, je net met een glas witte wijn met je buurvrouw in gesprek bent.
Nu heb ik verkering met Boer en kijk ik nooit meer naar cricket.
Boer is een man met vele hobby’s. Vooral mannenhobby’s zoals luchtvaartshows en treinen. Hij praat graag over kopstations, buffels en sprinters. Ik ging laatst met hem mee naar een stoomtreinenfestival. We zijn van Beekbergen naar Apeldoorn gestoomd. Op zich leuk. Daarna wilde Boer alle wagons zien en miniatuurtreinen bekijken. Er waren voornamelijk mannen met linnen tassen die folders van treinen verzamelden. Ik heb de eerste de beste stoomtrein naar Apeldoorn genomen om te gaan winkelen. Wat geen hobby van me is. Boer trof ik uren later nog steeds druk in gesprek met de man van de treinmodellenkraam.
Ik was laatst in Amsterdam en via de telefoon onderhield ik mijn relatie met Boer.
Hij vertelde opgewekt dat hij die middag walnoten ging lezen. Ik ben blij dat hij hobby’s heeft. Maar walnoten lezen? Boer is een praktische man die zich niet bezighoudt met spirituele zaken als aura’s lezen en koffiedik kijken. Hij klonk niet verward dus ik maakte me niet al te grote zorgen.
Een paar dagen later zag ik op de boerderij manden vol met walnoten staan. Door Boer geraapt. Hij had geen walnoten gelezen om de toekomst te voorspellen.
Opgelucht heb ik dagen lang walnoten gegeten. Eten. Daar ben ik gelukkig heel goed in.