Het gesteggel over het hanteren van de nullijn voor ambtenaren lijkt van de baan. Vanaf 2015 stijgt het salaris van één miljoen werknemers bij de overheid en in het onderwijs weer mee met de inflatie.
Je loon zou maar alleen bevroren worden in crisistijd denk ik al jaren jaloers. Mijn omzet is, net als dat van collega’s sinds 2007 met 30% gedaald. Toch is er een lichtpuntje voor ons, artiesten. Er komen steeds meer themadagen en weken, nationaal en internationaal, die opgeleukt moeten worden met een voorstelling of act.
Vroeger had je een paar bijzondere dagen. Op Dierendag gaf je de hond een bot met een strik. Op Moederdag kreeg moeder slappe thee op bed en Vaderdag bracht het gezin door met een boswandeling.
Inmiddels zijn er honderden themadagen die zijn uitgegroeid tot ware ‘events’. Het communicatiebureau dat dit jaar de Week tegen de Eenzaamheid organiseerde, schreef de volgende tekst op haar site: ”De Week tegen Eenzaamheid staat voor de deur. Het belooft ook dit jaar een fantastische week te worden!’
Zo is Nederland, ondanks de crisis, één groot belevingsevenement. In de goeie oude tijd ging je in de sauna in een houten hok zélf zitten zweten maar daar kun je tegenwoordig niet meer mee aankomen. Ik was onlangs in een sauna in de ‘Week van de Opgieting,’ wat, voor zover ik weet, nog geen officiële themadag is in Nederland. Er vormde zich een rij voor een ‘Belevingsopgieting’. Het meisje dat de beleving leidde had een muziekstuk gemonteerd waar vier verschillende geuren bij pasten. Ze gebruikte diverse wappertechnieken met een handdoek om de geuren onze kant op te krijgen, afgestemd op de muziek. We beleefden werkelijk van alles.
Ik lift als artiest dus gelukkig mee. Ik trad dit jaar al op tijdens Secretaressedag, Vrouwendag, de Dag van de verpleging, de Week van de Opvoeding, en Burendag. Op Burendag breng je geen pannetje soep naar de zieke buurvrouw; je vraagt subsidie aan voor een evenement in je buurt ‘Gluren bij de buren’. Er treden artiesten op, er is een buurtbarbeque en voor de kinderen een belevingstocht door de buurt. Met een beetje geluk komt Maxima nog langs.
Oktober is de drukste themamaand. In deze Maand van de Geschiedenis, speel ik mijn kindervoorstelling Hip Hop History. In De week tegen Eenzaamheid, waarin de Dag van de Ouderen valt op 1 oktober, speelde ik voorstellingen voor senioren over de goeie oude tijd waarin eenzaamheid nog niet bestond. Voor de Kinderboekenweek maakte ik de voorstelling ‘Taartjes eten is ook bewegen’. Met een beetje geluk kan ik die voorstelling nog kwijt in de Week van de Smaak. Met mijn cabaretvoorstelling ‘De Boer op’ hoop ik volgend jaar de Week van het Platteland mee te pakken, en op 15 september de Dag van de Landbouw.
Ik heb inmiddels voor bijna elk thema een passende voorstelling. Zo kom ik de crisis wel door. Als u nou subsidie aanvraagt dan werk ik aan ideeën voor de volgende dagen: 2e woensdag van oktober: Internationale dag voor de beperking van natuurrampen en 17 juni: Werelddag voor de bestrijding van woestijnvorming en droogte.
U leest dit stukje in het Weekeinde van de Dolfijn.(ik verzin niets) Er staan in deze krant ongetwijfeld leuke evenementen aangekondigd.