Telefoon : 06 - 27 06 35 94

Het is een allemaal- net- niet winter. Ik hoorde op de radio een weerman zeggen dat het een tragi-komische winter is. Ik ervaar de winter niet per se  als komisch maar je wordt wel steeds op het verkeerde been gezet. Ik zit zelf niet op kou te wachten maar als het dan toch moet, doe het dan goed. Dan hebben de schaatsliefhebbers er tenminste nog wat aan. Net als de elfstedenkoorts de kop  opsteekt, blijkt het ’s nachts niet te zijn opgeklaard en zorgde een nachtelijke wolkendek voor mindere koude nacht dan de weerman dacht.

Intussen, in het noorden van het land, waar ik in de afgelopen weken een paar keer rondreed, bleef de  sneeuw onaangeroerd liggen.

Boer, die in de startblokken staat om boerenactiviteietn te ontplooien staart naar de natuur en de dieren. In zulke, voor weermannen en statistieken verwarrende winters bestudeert hij liever het gedrag van dieren. En kijkt hij wat de elementen zelf doen. Hij strooit met boerenwijsheden.: “Als het dooit en de sneeuw blijft liggen, dan wacht het op meer.”

Volgende week is er weer warm weer voorspeld maar Boer tempert de feestvreugde  “. Het voorjaar is nog niet in aantocht, dat zie je aan de mollen. Er zijn ontzettend veel molshopen omdat ze heel diep moeten graven op zoek naar wormen. De wormen zitten zo diep omdat ze weten dat de winter niet is afgelopen.

Boer kijkt elke dag of de mollen al retten aan het graven zijn op ooghoogte. Hij moet mollenvangen en klemmen zetten. Bij een controle van de graskuil bleek er zand in het voer te zitten. Dat accepteren de koeien niet Dus moet het baasje aan de slag. De mollen hebben sowieso gruwelijk misbruik gemaakt van Boers hernia. Hij kon het afgelopen jaar alleen hoogstnoodzakelijke dingen doen. Mollenvangen had geen prioriteit. Het was sportief  geweest als de mollen hadden ook best een keer in een overleg kunnen besluiten om Boer dit jaar niet te stalken. Ze hebben extra huisgehouden. Sterker nog; het lijkt wel een wraakactie. We zien door de mollen het bos niet meer

Het zetten van mollenklemmen is er na de operatie bij ingeschoten

Boer staat te popelen om de beestjes terug te dringen

. Zodra wormen omhoog komen is de winter pas voorbij

Is februari guur en koud, komt er een zomer waar je van houdt

gelderlander

VVD’ER!

Ik had laatst een reünie met vriendinnen uit mijn studietijd. Het onderwijstekort kwam ter sprake. Op sommige scholen in Amsterdam

lees verder
gelderlander

DOORSTART

  De zin ‘stoppen met boeren’ kwam niet uit de lucht vallen. Toen Boer hoorde dat zijn vaste bedrijfsverzorger stopte,

lees verder
gelderlander

TRADITIES

  Sinds een aantal jaren woont er een jong stel in de buurt. Ze vroegen Boer en mij als eerste

lees verder
gelderlander

DROOGTE III

Het is gaan regenen, al zijn de weergoden de Achterhoek slecht gezind.  Rond de boerderij viel slechts 16 millimeter. Maar,

lees verder