Sinds ik met Boer verkeer, treed ik regelmatig op tijdens evenementen in de agrarische sector. Deze opmars begon in de Achterhoek, maar ik ben aan het oprukken naar het Westen. Meestal vragen ze Yvon Jaspers en als zij (financieel) niet kan mag ik. Zo presenteerde ik onlangs de Cum Laude Kaasawards in Bodegraven, het hart van Cheese Valley. Een serieus evenement: als jouw kaas een prijs wint, opent dat deuren naar kaashandelaren.
Ik wist weinig van kaas.
Boer kreeg ooit een boete omdat er boterzuur in de melk was aangetroffen, met gatenkaas tot gevolg. Ik vroeg naïef: gaten horen toch in de kaas?
Na de technische kaaskeuring in Bodegraven weet ik: je hebt gaten en gaten.
25 keurmeesters beoordeelden 277 ingezonden kazen, ingedeeld in categorieën: je kunt oude- Boerenkaas niet vergelijken met kruidengeitenkaas.
Als een kaas wordt opengesneden, zie je grote verschillen: ronde gaten, een ophoping van gaatjes, zwarte vlekjes en zelfs scheuren. De kaasmeesters halen probleemkazen er zo uit: ‘Dit zijn bacteriële afwijkingen veroorzaakt door een vervuilde melkpomp.’
De mooiste uitspraken vlogen rond: ‘Hij zit dik in zijn jasje,’ ‘Dit is slobberkaas, scheurkaas, treurkaas, twijfelkaas.’ En mijn favoriet: ‘De kaas huilt.’ Pure poëzie.
Bij ‘Twijfelkaas’ riepen ze de arbiter erbij: Die hoorde ik zeggen: ‘Ook hier is markt voor.’
Eén kaas werd met 100 punten beloond. Door een zaal vol kaasboeren schreden drie broeders in pij, uit een abdij in Brabant, naar voren om hun prijs op te halen.
Ik vroeg naar hun geheim. ‘Om vier uur opstaan, hard werken, discipline, communicatie en vooral: klaar zijn voor de mis.’
Als u van plan bent om kaas te gaan maken: u weet wat u te doen staat.