De eerste snee gras zit in de kuil, al ging het niet vanzelf.
Je hebt jaren dat het makkelijker gaat. Het weer is dan langere periodes stabiel.
Andere jaren is het weer zeer onvoorspelbaar. Op Hemelvaartsdag 2013 wandelden Boer en ik in Winterswijk, toen hij onrustig werd. Hij staarde naar de lucht boven Westendorp, naar de weersites op de telefoon en rende naar de auto: ‘Het gras moet er nú af’
De maaimachine moest worden doorgesmeerd, maar daar was geen tijd voor. Als een bezetene maaide hij zijn percelen, belde de loonwerker en net voor het drie weken ging regenen zat het gras in de kuil.
De eerste snee gras is cruciaal voor Boer en zijn collega’s: het heeft de kwaliteit van krachtvoer en het is een stuk goedkoper.
Dit jaar was maart een heel koude maand waarin het gras weigerde te groeien. Tot het ineens, rond 10 april 26 graden werd.
Het gras explodeerde. Ik dacht dat Boer blij zou zijn maar nee, ik zag het verkeerd.
Het gras was in korte tijd veel te snel gegroeid; het moest nog uitharden. En er moest stengel en ruwe celstof inkomen.
Op het moment dat Boer en het gras er klaar voor waren, werd het weer instabiel. Het gras moest eraf voor het ging regenen, anders viel het lange gras tegen de grond. Weg perfecte eerste snee.
De weersvoorspellingen waren tegenstrijdig. Toch nam Boer de gok en begon te maaien. Een spannende nacht volgde, met een hoofdrol voor de tablet.
2.00: ‘Shit, er komen toch regenplukken deze kant op.’
3.00: ‘De indraaiende depressie draait af boven Westendorp.’
3.30: De regenplukken komen dichterbij.
4.00: Het heeft 10 millimeter geregend op de lijn Ruurlo-Borculo en 15 millimeter ten zuiden van Nijmegen. Slaap lekker.’
Op naar de tweede snee.