BOERENTUIN 4.0
Sinds mensen binnen blijven, zijn boeren en loonwerkers buiten drukker dan ooit.
Trekkers rijden af en aan om land te bewerken.
Februari was zo extreem nat, dat er geen mest uitgereden kon worden. De mestputten bij boeren zitten vol. Het gras moet groeien en de koeien willen schone poten.
Boer verhuurt grond aan een boer die nog wel koeien heeft.
Hij wil een goede huurbaas zijn en mooi gras aanbieden. Dus is er in Boers eerste koeloze jaar een ding onveranderd: hij klaagt nog steeds over het weer.
Voor de loonwerker komt, mixt Boer de mest tot een egale substantie en woelt hij het land los met de trekker. Dan droogt het goed op en rijdt de loonwerker de mest makkelijker uit op het land.
Loonwerkers werken in drukke tijden van 6 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat, maar pittige nachtvorst ( -9 graden aan de grond) dwingt ze om veel later te beginnen. Anders rijden ze het gras kapot.
Gelukkig voor boeren liggen ze dit voorjaar even niet onder het vergrootglas: corona heeft het stikstofdebat uit de pers verdreven.
Het pakket maatregelen dat op tafel ligt, kan buiten het zicht van de media uitgewerkt worden.
Er werd minimaal 500 miljoen voor begroot. Onder andere om veehouders uit te kopen, zodat de veestapel krimpt en als subsidie voor boeren die investeren in kringloop- of duurzamere landbouw.a
Het is te hopen dat er nog geld overblijft na de corona-crisis.
Intussen is Boer druk met zijn project Boerentuin 4.0.
De grasmat moet gefreesd en zaaiklaar worden gemaakt.
Hij legt een grote wilde bloementuin aan en er komen twee brandrode koeien.
Hij ziet het helemaal voor zich: ‘Als de corona-crisis voorbij is, openen we de tuin feestelijk met een hoempapaorkest en jij loopt jodelend rond in een Dirndl jurk met bladen bier.’