Maandag trokken boeren naar Schiphol met het aanbod om de luchthaven op te kopen. Boeren zien er kansen voor landbouw met koeien in vertrekhallen en landingsbanen als kavelpaden.  Er blijft nog ruimte voor woningen over ook.  Een staaltje omdenken, na alle aandacht voor het uitkopen van boeren.

De actie ontstond nadat bekend werd dat de luchthaven geen natuurvergunningen heeft voor alle stikstofemissie. In een documentaire van Zembla komt ook boven tafel dat medewerkers op de platforms ziek worden van de fijnstofuitstoot. Met die klachten is nooit iets gedaan. Het werd pijnlijk duidelijk dat dierenwelzijn op onze boerenerven beter is geregeld dan mensenwelzijn op onze luchthaven.

Naast de directie van Schiphol staat onze overheid er niet best op. Uit een reconstructie blijkt dat al jaren wordt onderzocht of er een onderzoek moet komen naar een onderzoek dat uitzoekt wie het beste uitzoekt wie het onderzoek gaat doen. De overheid stond uiteindelijk toe dat Schiphol zelf een onderzoek deed op platforms. Vreemd genoeg was de uitstoot helemaal niet hoog.

Er is weinig sympathie voor boerenacties, maar ik snap hun frustraties wel. Waarom wij wel en zij niet? Boeren liggen al jaren onder vuur. De regelgeving op het gebied van milieubelasting wordt elk jaar strenger en de veestapel krimpt, al lijkt het door mediaframes niet zo te zijn. Boeren hebben voor iedere koe en stal een vergunning nodig, terwijl Schiphol, ‘De motor van de economie,’ wordt ontzien. Verduurzamen kost geld en we moeten voor 50 euro naar Barcelona vliegen. Lekker shoppen. Vorig jaar begon Schiphol met een proef naar elektrisch taxiën van vliegtuigen, terwijl allang bekend is dat die verduurzaming zorgt voor veel minder uitstoot.

Stop met proeven: bijt door de zure appel heen.