“Heb je Zomergasten gezien?” Het is soms even zoeken naar iemand die op maandag “Ja” zegt. Voor liefhebbers van het programma is het heerlijk om gast, televisiefragmenten, het studiodecor en de presentator uitgebreid door te nemen.

Sommige uitzendingen blijven me altijd bij zoals die uit 2007 met oud-tafeltennisster Bettine Vrieskoop. Ze toonde een fragment van zanger Leonard Cohen die “Take this Waltz” zingt. Het was zo mooi dat ik tegen de televisie riep: Heeee??? Hoe kan het dat ik deze muziek niet ken?? Ik kende Cohen van Suzanne, dat me niet erg aansprak. Het nieuwere werk was me ontgaan. Sindsdien ben ik groot fan. Toen Cohen in Nederland optrad ben ik in het Westerpark én naar Oberhausen geweest voor hemelse concerten.

Daarna liet Vriesekoop een fragment zien uit de film Breaking the waves met de ontroerende actrice Emily Watson. Weer riep ik: “Hoe kan het dat ik dit heb gemist?? Het is sindsdien mijn lievelingsfilm, net als alle films van Lars von Trier. Met dank aan zomergasten.

De gast van zondag Sanna Valiulina, gaf een inkijk in Poetins wereld door Estse ogen. Ook liet ze een fragment uit Kaos zien. Ik was weer even in 1984, toen ik de film in de bioscoop zag. De Siciliaanse landschappen waren zo indrukwekkend dat ik mijn vriendengroep die zomer dwong in de hitte met de trein naar Sicilië te gaan. Waar het ook nog eens bleek te stikken van schitterende cultuurschatten uit de Griekse oudheid.

Het nieuwe kabinet (behalve NSC) wil flink bezuinigen op de NPO. Ik citeer de PVV: “Geen euro belastinggeld meer naar de NPO,’’ want “een nutteloos ding,”., en “vooringenomen en te links.” Ik hoop vurig dat er aanbod blijft voor mensen die zich laten voeden door cultuurmakers en wetenschappers die onze publieke omroep wel belangrijk vinden.