Sinds’hoefjesdag’-de eerste dag dat de koeien na een lange winter naar buiten mogen-heb ik mijn taakjes op de boerderij opgepakt.
Hoefjesdag viel laat dit jaar door een koud en nat voorjaar. Het vervelende aan koeien is, dat je ze niet kunt uitleggen dat er plassen in de wei staan. Ze snappen niet waarom die man in die blauwe overal de deuren niet gewoon opendoet! Ze ruiken het voorjaar, ze hebben het gehad met die stal. Ze willen hun hoefjes strekken op een zachte ondergrond. Hun gefrustreerd geloei snijdt door merg en been. Een blije koe doet iets dat klinkt als:’moehóehóé (het geloei gaat omhoog). Een boze koe klinkt zo:’Boehèùhèù.
En dan eindelijk is de grote dag aangebroken. In hun haast buiten te komen struikelen ze over elkaars hoeven. Van pure blijdschap komen ze met vier poten los van de grond. Ooit een vliegende koe gezien?
Ik gun het de koetjes van harte dat ze buiten zijn al levert het hun baasje veel extra werk.
Boer heeft zijn grond verspreid in de buurt liggen. Soms is het gras op en moeten de koeien verplaatst. Ook brengt Boer koeien die zwangerschapsverlof hebben (zes weken) voor hun vakantie naar een zonnig en sappig weiland in het bos. So far so good.
Tot ze mee naar huis moeten.
De eerste keer dat ik mee moest ‘koeienvangen’ had ik er zin in. Een gezellig uitje met Boer en 4 buurmannen.Ik dacht, we rammelen wat met een fabeltjeskrantblik met koeiensnoepjes, ze komen kwispelend aan en lopen vrijwillig de veekar in.
Hoe anders is de realiteit. De koeien zien vijf mensen met een touw op zich afkomen.
Ze trekken zich terug om een plan te beramen, in de verste hoek van het weiland uiteraard. Je ziet ze denken:’die met die roze laarzen, die kunnen we hebben’. Ze schakelen over op een soort totaalvoetval via de linker-en rechtervleugels van het veld.
Vaak zitten we goed ’in de wedstrijd’ en met de juiste combinatie van tactiek en inzicht drijven we een koe de kar in. Soms keren we onverrichter zake huiswaarts. Verslagen.
Als het ons lukt om een koe in de kar te krijgen, volgen angstige minuten. We sluiten de deur achter Boer en koe.Boer probeert koe vast te zetten met een halter. Dat vindt koe ook al niet leuk. Een kakofonie aan stripverhaalgeluiden komt uit de kar:’Kabaf! Ieks! !Kledder!Kloink. In strips komt Donald Duck in het volgende plaatje met een pleister naar buiten. Boer is bont en blauw en ondergescheten van top tot teen. Gewonnen.